На БФБ ще се търгуват акции на германски и американски компании Избрана

Институцията е изготвила списък със 75 фирми, сделките може да започнат до 2-3 месеца

новини икономика Бикът, символ на БФБ.
Бикът, символ на БФБ. / Уикипедия
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

До няколко месеца на Българската фондова борса ще могат да се търгуват и акции на германски и американски компании, съобщава в интервю за "Инвестор.БГ" изпълнителният директор на институцията Васил Големански.

В следващите три месеца, до края на март или началото на април, може да бъде реализиран достъпът на европейски акции на нашия пазар, а до два месеца и на американски, казва Васил Големански.

Според него БФБ е подготвила списък с около 75 компании, които се търгуват на германската борса, както и на нюйоркската.

Церемония по награждаването на най-добрите инвестиционни посредници през 2016 г. Снимка: БФБ- София

В следващите три месеца, до края на март или началото на април, може да бъде реализиран достъпът на европейски акции на нашия пазар, а до два месеца и на американски, обяви пред Investor.bg изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански.

По думите му има списък с около 75 компании, които се търгуват на германската борса, както и на нюйоркската.

„Ефектът върху борсата ще бъде това, че ще повиши оборота, а ефектът върху пазара е, че ще обърнем вниманието и към достъпа до тези активи, в които в момента инвестират нашите институционални и индивидуални инвеститори чрез посредници. Повечето пенсионни фондове и други институционални инвеститори инвестират в чужди активи. Защо да не им предоставим възможност да го правят през нас“, обяснява Големански.

Той посочва, че през м.г. пазарната капитализация на БФБ е достигнала 9,68 млрд. лв. спрямо 8,59 млрд. лв. през 2015 г.

„След като през последните 4-5 години пазарната капитализация се понижаваше, успяхме да обърнем тренда след доста тежко първо полугодие. Успяхме да компенсираме около 30% спад на оборота през първите 6 месеца на 2016 г.“, заяви той. Според него ако този тренд се запази, оборотът на БФБ през 2017 г. ще бъде двоен.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................