ЕК повиши оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на България

новини икономика ЕК повиши оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на България
http://ec.europa.eu/
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Европейската комисия публикува годишния си Мониторингов доклад относно устойчивостта на дълга на държавите-членки на ЕС. Докладът оценява рисковете пред фискалната устойчивост на страните от ЕС въз основа на есенната макроикономическа прогноза на Комисията за 2016 година и прогнозата за разходите, свързани със застаряването на населението в отделните държави.

По отношение на България ЕК потвърждава оценката на Министерството на финансите за ниска степен на риск пред краткосрочната и средносрочната устойчивост на публичните финанси, съобщава финансовото министерство, цитирано от БНР.

Същевременно ЕК подобрява оценката си за дългосрочната фискална устойчивост на страната, премествайки България от средна в ниска категория на риск. Финансовото министерство отбелязва, че подобно подобрение, в сравнение с оценките от Доклада за фискалната устойчивост за 2015 година, е отчетено единствено за Швеция, докато при останалите страни не се наблюдава промяна в риска пред дългосрочната фискална устойчивост, с изключение на Унгария, чиято оценка се влошава.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................