Рекордно потребление на енергия вчера, Румъния отказва да ни даде ток Избрана

Българската електроенергийна система е стабилна, казва министърът в оставка Теменужка Петкова

новини икономика Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Студеното време очаквано доведе до рекордно потребление на електроенергия, но е имало проблеми при задействането на т.нар. студен резерв, поради което се е наложил внос на ток от Румъния, стана ясно на брифинг на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова.

Вчера бе надминат 20-годишен рекорд в натоварването на елетроенергийната ни система, но системата ни е стабилна и работи добре, казва Теменужка Петкова, цитирана от Агенция „Фокус“.

РЕКОРДНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯ, ОЧАКВАЙТЕ ПО-ВИСОКИ СМЕТКИ ЗА ТОКА

"Вчера системата ни достигна своя пик, надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата. Всички мощности работеха на 100%. Имаше проблем с активирането на студения резерв. От общо 6 енергийни предприятия, в две имаше проблем ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол". За радост нещата се нормализираха и в ТЕЦ "Бобов дол" вече работи", обясни министърът в оставка, като поясни, че не може да бъде активиран студения резерв на ТЕЦ "Русе".

"Изпълнителният директор на ЕСО поиска помощ от Румъния. Става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена в Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа. Всяка страна иска помощ, ако има възможност я предоставя, ако не - отказва. Те отказаха", коментира Петкова. "Ние отказахме помощ на друга Турция, искаха приблизително 200 мегавата. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително", поясни още тя.

"Българската електроенергийна система е стабилна, работи добре. Енергийните ни предприятия работят почти в максимален режим, няма проблеми", допълни Теменужка Петкова.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................