Подготвят нов механизъм за финансиране на болниците Избрана

Той ще се прилага от началото на 2019-а година

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Нов механизъм за финансиране на болниците се подготвя от Министерството на здравеопазването и ще се прилага от началото на следващата година. Това каза пред БНТ заместник-здравният министър Жени Начева.

Без да обясни детайли за новия механизъм Начева каза, че става дума за оптимизиране разходването на ресурсите и елиминиране на негативните практики, които водят до неправомерно усвояване на средства на места, където е отчетена дейност, но без да е извършена.

Очаква се до края на годината да бъдат обявени обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности, заради които основно в момента се формира преразход. В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включена информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.

Начева каза още, че проблемът не е във финансирането на лечебните заведения, а в начина на разпределение на ресурсите. За всяка болница Министерството на здравеопазването е дало персонални насоки за подобряване на дейността. Административният персонал в болниците пред фалит ще се нали с до 40 на сто.

Ведомството смята да инвестира в капиталови разходи в клиниките във Враца, в Ловеч, в Стара Загора. Кредиторите на клиниките вече са вдигнали запорите и всяко от посочените лечебни заведения работи, допълни Начева.

По повод сигналите на лекари, че детската кардиологична клиника е застрашена заради недостиг на медицински сестри и финансови проблеми Начева каза, че клиниката е уникална за страната и здравното министерство няма да допусне тя да бъде затворена. Според нея звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да се решат с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.

Годишно в болницата се хоспитализират 900 деца се проследява състоянието на над 10 хил. пациенти.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................