Днес премиерът вероятно е бил разпитван за наркотрафикантите в парламента Избрана

Има около 700 проверки на приватизационни сделки, но няма образувани дела заради изтекла давност

новини България Главният прокурор Сотир Цацаров дойде на изслушване в парламента днес
Главният прокурор Сотир Цацаров дойде на изслушване в парламента днес / БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Днес би трябвало да са били снети обяснения от премиера Бойко Борисов по повод изказването му, че в парламента има хора, които са замесени с наркотрафик и които са купували гласове. По този въпрос след сигнал до прокуратурата е образувана проверка. Това каза пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров след участието му в комисията по правни въпроси в парламента, съобщи БТА.

ЦАЦАРОВ: МАСОВО ПОДСЛУШВАНЕ НА ПОЛИТИЦИ, МАГИСТРАТИ И ЖУРНАЛИСТИ - НЕ

Пред депутатите Цацаров изнесе информация, че доклад на ДАНС от 2016 г. е изпратен до прокуратурата. Той е направен по нареждане на премиера и е за проблеми при приватизационни сделки. В допълнение към доклада е изпратено на прокуратурата, на 1 декември 2016 г., приложение за документи свързани с редица сделки за предприятия, сред които "Софарма" АД, "Кремиковци", "Победа" , "Техноимпекс" и други. Малко по-късно ДАНС изпраща справки за четири от предприятията, като след това за всяка от тези сделки материалите са изпратени на компетентната прокуратура. Няколко месеца по-късно е първият отказ за образуване на досъдебно производство по причина - изтекла давност. Същият отказ има и за останалите сделки.

Главният прокурор посочи, че в периода 2004 г. - 2017 г. има около 700 проверки на тема приватизация по два основни члена в Наказателния кодекс, като уточни, че информацията няма как да бъде с точност. По всички тях обаче няма образувани дела поради изтекла давност или други правни основания.

По казуса с "Техноимпекс" Сотир Цацаров каза, че проверката по приватизационната сделка е прекратена поради изтекла давност, както и че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление.
В доклада на ДАНС е било посочено още, допълни Цацаров, че има няколко основни типа проблеми при приватизационните сделки - немотивирано сключване на допълнителни споразумения към договорите, от които се изменят първоначалните условия в полза на купувача; пропуски и несъответствие в приложените методи за извеждане крайната пазарна стойност на дружествата; неефективен следприватизационен контрол и други.

По темата с идеята за отпадане на давността за разследване на приватизационни сделки, Сотир Цацаров каза пред медиите, че "проблемът не е в приватизацията сама по себе си, а в измененията на закона впоследствие и измененията на приватизационните договори". Според него вариант е да се открие възможност, по която държавата да търси разваляне сделките или пълното им изпълнение.

При обсъждането в правната комисия главният прокурор отбеляза още, че проблемът със сградата на специализираният съд трябва да бъде решен, тъй като може да се блокира работата му. Той коментира и проблемът със злоупотребата с лекарства и медицински изделия, като посочи, че могат да се направят промени в НК, които да позволят прокуратурата да подобни случаи.

За възпрепятстващото съоръжение по границата ни с Турция, т.нар. ограда, главният прокурор каза, че се прави проверка на прокуратурата по сигнали, като според възложен доклад на ДАНС има завишение на проектната стойност и несъответствие с пазарните цени при изграждането. Предстои проверяващият прокурор до седмица да прецени дали да образува наказателно производство по случая.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................