Над 20% повече разрешения за СРС през миналата година Избрана

СРС са приложени за 685 лица, които по закона се разглеждат като неотложни случаи

новини България Над 20% повече разрешения за СРС през миналата година
Тони Тончев/S-MEDIA
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличи с 21,09% в сравнение с 2015 г., респективно с 19,74% по първоначални искания и 25,9% за удължаване на срока. Това се казва в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г, представен пред депутатите. Спрямо петима граждани за миналата година са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.

Най-големите заявители на СРС са МВР и ДАНС.

Най-много разрешения - 67,74% от общия брой, са издадени от Специализирания наказателен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за контрол на службите и използване на СРС Славчо Велков отбеляза, че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за операция по тероризъм, и попита прилагани ли са специални средства спрямо политици, журналисти, магистрати.

Дали има скрита атака при свободната журналистика, настоя за отговор и социалистът Александър Симов.

На два пъти Велков предложи дискусията по доклада да бъде при закрити врата и два пъти то беше отхвърлено. Мотивът бяха евентуални въпроси, засягащи конкретни лица и квалифицирана информация.

Таско Ерменков от левицата, базирайки се на доклада, констатира, че Бюрото има по-скоро статистически функции и попита дали е подавало сигнали до компетентните органи, колко са получили по-наташъно развитие, има ли обратна връзка. Депутатът поиска мнението на ръководителя на Бюрото Бойко Рашков има ли нужда от още законодателни промени, които да подпомогнат контрола.

През 2011 г. има трайна тенденция за намаляване броя на лицата, контролирани със СРС, а през 2016 г - стабилизиране, се отчита още в доклада. Това се дължало на засиления контрол на ръководителите на органите за целесъобразно използване на специалните средства.

За миналата година бюрото е извършило 287 проверки на органи, образувани са 88 преписки за проверки на законността за използване на СРС.

През 2016 г. СРС са приложени за 685 лица, които по закона се разглеждат като неотложни случаи и прилагането на спецсредствата започва веднага, след получаване на разрешението от съдия. В залата са директорът на Бюрото Бойко Рашков, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Споделяне

Оставете коментар

..................................