Граждани обвиниха общината, че готви сеч в Борисовата градина

Става дума за премахване на сухи и опасни дървета, казват от "Московска" 33

новини България Борисовата градина
Борисовата градина / Емил Петров/Икономист
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Общината ще изсича дървета в Борисовата градина с цел строеж. Това твърдят граждани и представили на групата „Да спасим Борисовата градина“, предаде БГНЕС. Тревожи ни, че през изминалата година, процесите, които общината иска да инициира са незаконни, заяви Гергана Пирозова, представител на групата. „Цялата тази инвентаризация е незаконна, защото е по Закона за горите, а Борисовата градина е урбанизирана гора. Защо не искат да картотекират всички дървета, както е по закона, защото така може да се проследи всяко отсечено дърво. Те обявиха, че ще изсекат 489 дървета. При преброяване от студенти от Лесотехническия университет се оказа, че те са над 850. Става дума за зона между къпалнята (бившият плувен басейн „Мария Луиза“-бел.ред.) и бул. „Драган Цанков“, заяви Пирозова.

Тя уточни, че в тази зона предстои застрояване по новия Устройствен план, който предстои да бъде приет, на Музей за зелената площ, асфалтови алеи, светофар, два подлеза. „На тази територия предстои изсичането на около 900 дървета, за които не са спазени най-обикновените правила да имат маркировка. Това се избягва, за да има тази безстопанствена сеч“, посочи Пирозова.

Няма да допуснем строителство в Борисовата градина. Дейността за премахване на сухите и опасни дървета е с цел осигуряване на безпрепятственото ползване на парковата територия. В това увери от своя страна Лорита Радева, председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет. С решение на Комисията по опазване на околната среда през месец било възложено да бъде извършено маркиране на сухите, загнилите и опасните дървета в един пилотен участък.

„Указано е как да бъде извършено това маркиране с уникална лесовъдна марка. В настоящия момент в комисия трябва да бъде представено становище на втора комисия, която е междуведомствена, включваща представители на различни институции, вкл. и две НПО-та. Тя трябва да преброи на колко дървета са поставени уникалните марки за отсичане“, поясни Радева. Тя смята, че притесненията, които се споделят, не почиват на реалности. Прочистването на опасните, загнилите и сухите дървета, е задължителна мярка на опазване на гората, и е грижа за хората, които се разхождат в парка“, посочи Лорита Радева.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................