Започна делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов

И двамата не се явиха на първото заседание

новини България Елена Йончева
Елена Йончева / БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Софийски районен съд (СРС) даде ход на делото, с което Елена Йончева съди премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, съобщи БГНЕС. Нито Йончева, нито Борисов дойдоха за заседанието.

Гражданското дело за клевета и уронване на престижа на журналистическата професия е образувано по постъпила искова молба на Елена Йончева, с която срещу Бойко Борисов и Политическа партия ГЕРБ са предявени искове за солидарно плащане на сумата от 20 000 лева. Тази сума е обезщетение за претърпени неимуществени вреди, за които Йончева твърди, че са причинени от твърдения на Борисов, направени в началото на март тази година, в хода на предизборната кампания, в Бургас и във Варна.

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ДАВА БОЙКО БОРИСОВ НА СЪД

Тогава Борисов направи коментари, че докато Йончева живеела с бившия премиер Станишев, е вършила работата си като журналист по горещите точки на света на държавни разноски. Йончева категорично отрече подобни твърдения.

Стана ясно, че и двете страни искат да бъдат разпитани свидетели. Адвокатът на Елена Йончева посочи четирима. Адвокатите на Борисов - трима свидетели, но подадоха и молба, с която искат съдебно техническа експертиза, а с другата да бъдат разпитани трима свидетели. Те посочиха 72 документа, с кои според тях в определен период от време Елена Йончева е получила 690 000 лв. от БНТ, като подчертават, че медията е държавна.

2 МЛН. ЛВ. ЗА "ЕДНИ БЕЗОБРАЗИЯ ВЪВ ФРАНЦИЯ" СА В ДЪНОТО НА ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Според адвоката на Йончева Георги Атанасов тези 72 документа нямат никакво значение за делото и няма как да имат значение. „Защото това са неща, които се случвали в последните 15 години. Със сигурност не това е имал предвид г-н Борисов като е казал, че в началото на мандата си е платил едни много милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със странно естество от журналистически характер“, посочи той.

„Мога да ви кажа, че нашите възражения са сериозни, но все пак нека спорът да се реши от съда“, каза след заседанието адвокатът на премиера Марин Марковски. Той заяви, че Бойко Борисов е помолил да не дават интервюта и доказателствени анализи по телевизиите. „Той каза: „Съдът ще реши спора. Той е абсолютно прав, защото изявленията по телевизията нямат стойност на доказателства”, цитира Марковски.

За исканите доказателства съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание, а делото бе отложено за 5 декември.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................