Жан-Клод Юнкер: Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген Избрана

Това председателят на Еврокомисията заяви в годишната си реч за състоянието на Съюза

новини България Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер / Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

В своята годишна реч за състоянието на ЕС председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Той се обяви и за въвеждане на единната европейска валута във всички държави от Общността, включително в по-бедните източноевропейски страни.

Европа трябва да диша с двата си бели дроба - източния и западния, категоричен беше Юнкер.

Като сериозни предизвикателства председателят на Европейската комисия посочи опасността от кибернападенията, а също така проблема с миграцията.

България, Испания и Италия не трябва да бъдат оставяни сами да пазят границите си, каза той
Ние трябва всички да отговаряме за защитата на границите, защото имаме общи граници и защитата трябва да бъде обща. Успяхме да овладеем потоците на незаконна миграция, които са източник на много притеснения в много държави.

В края на месеца ЕС да предложи нова политика за депортирането на мигранти, заяви председателят на ЕК.

Юнкер се обяви за засилване на европейската търговска политика и предложи нова програма за наблюдение на инвестициите. Той посочи още, че е необходимо да се засили европейската индустрия и ЕС да стане водещ в борбата срещу замърсяването на околната среда.

Жан-Клод Юнкер обеща още ЕК да работи за еднакво качество на храните в различните страни. С годишната си реч Юнкер открива новия парламентарен сезон на Европарламента.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................