Брюксел включи Pik, Blitz и Bradva сред сайтовете, разпространяващи прокремълска дезинформация Избрана

За момента EUvsDisinfo.eu има само английска версия

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Европейският сайт „ЕС срещу дезинформацията” (EUvsDisinfo.eu) включи сайтовете Pik.bg, Blitz.bg, The Bulgarian Times/Bultimes.com, Bradva.bg, 19 minutes, PartiaKoi.com, Cross.bg, Newsfront като най-често разпространяващите прокремълска дезинформация източници на български език, съобщи бТВ.

Сайтът е под егидата на Европейската служба за външна дейност (European External Action Service, EEAS) – административна структура на ЕС, създадена през 2010 г. с функции на общоевропейско външно министерство и дипломатически корпус.

Веднага след пускането на новата му версия сайтът падна за няколко часа – причини за това могат да са или прекалено голям интерес към него, или злонамерена атака.

„От началото на нашия мандат систематично събираме примери на прокремълска дезинформация, така че да покажем на хората, които не са наясно с нея, как изглежда тя. Сега благодарение на #DisinfoReview това е на един клик разстояние”, посочват от EUvsDisinfo.eu. Освен сайта, „ЕС срещу дезинформацията” има и активен туитър профил и профил във „Фейсбук”.

За момента сайтът има само английска версия, а в ход е преводът му на немски. Базата му съдържа 3300 случая на подвеждащи информации, и удобното е, че в нея може да се търси по ключови думи или дори език.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................