През 2021 г. учителската заплата ще е с 30% над средната Избрана

Всичките 2400 училища у нас ще отворят врати на 15 септември, заяви образователният министър

новини България Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Учителските заплати постепенно ще нарастват и през 2021 г. ще достигнат до 130% от средната работна заплата за страната. Това заяви днес в Казанлък просветният министър Красимир Вълчев, съобщи Нова  тв. Той присъства на откриването на реновирания с пари от бюджета Национален център за природо-математически науки.

„Ако имаме възможността да изпълним ангажимента за двойно увеличение на възнагражденията за 4-годишен период, през 2021 г. средната учителска заплата ще достигне дори 130% от средната за страната. Това, което можем да кажем е, че с 15-процентното увеличение, което правим от 1 септември, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще надвишава средната заплата за страната”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Всичките 2400 училища у нас ще отворят врати на 15 септември, обяви Вълчев. По думите му има малко училища, в които продължават ремонти, но учебните занятия ще започнат и там.

Министър Красимир Вълчев откри в Казанлък първия у нас Национален център по природоматематически науки. Центърът се намира в Математическата гимназия "Никола Обрешков", втората открита в България през 1971 г. и известна с школата по физика на Теодосий Теодосиев. Нейни възпитаници днес са водещи програмисти и преподаватели.

Националният център ще бъде достъпен и безплатен за ученици от цялата страна. Той ще е модел за привличане на много ученици към природо-математически науки, посочи министър Вълчев.

В изграждането на Центъра са инвестирани един милион и половина лева.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................