"Суджукгейт" може да е първото дело в спецсъда след поправките в НПК Избрана

новини България "Суджукгейт" може да е първото дело в спецсъда след поправките в НПК
снимка: архив
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Делото за "Суджукгейт" може да се окаже първото, което ще бъде внесено в Специализирания съд по новите поправки в Наказателнопроцесуалния кодекс. Това съобщи пред журналисти в Каварна главният прокурор Сотир Цацаров, който въпреки, че е в отпуск откри обновената сграда, предоставена от общината на районната прокуратура. Очаква се разследването да приключи към края на октомври или средата на ноември.
Главният прокурор коментира, че това, което е привлякло общественото и медийното внимание - четирите тона суджук и шестдесетте килограма пастърма и филе, е само на повърхността. "Това е просто една схема. Ако вие произвеждате колбаси - от вас ще поискат колбаси, ако правите мебели, ще поискат да обзаведете нещо, ако имате дискотека с климатична стена - ще трябва да дадете климатичната стена. Това е една порочна формула на управление по места, която трябва да бъде ликвидирана", каза главният прокурор. По повод сигнали от свидетели на разследването за оказван административен натиск върху тях Цацаров апелира ръководителите на местните администрации в Добрич да спазват закона.


В отговор на журналистически въпрос за защитата, която търси банкерът Цветан Василев по закона "Магнитски", главният прокурор заяви, че обвиняемият опитва да постигне само пропаганден шум. Някак си е малко странно да приравняваме Цветан Василев до Сергей Магнитски. Цветан Василев не е борец срещу корупцията в световен мащаб. Цветан Василев е беглец от правосъдието, заяви главният прокурор.

Цацаров каза още, че прокуратурата ще реши до края на другата седмица доколко има основание да протестира пред Върховния административен съд заповедта на министъра на околната среда и водите по казуса "Калиакра".


Изцяло или частично търсим и такова основание, особено в най-болезнените за хората от този край точки от заповедта, свързани със земеделие и риболов, заяви Цацаров. Той добави, че Върховната административна прокуратура е изискала от министъра на околната среда и водите цялата документация по създаването на границите на Натура 2000 - възлагането, предаването на готовия продукт от няколко неправителствени организации, както и приемането на продукта.


Границите на Натура 2000 може би са малко спорни. Но това ще се установява от прокуратурата. Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, тоест бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, допълни Цацаров.


Главният прокурор посочи, че без да има претенции да дава съвети на народните представители, според него трябва да се направи преглед на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие,на Закона за опазване на земеделските земи, както и на Закона за опазване на околната среда дали съответстват с европейските директиви.
Главният прокурор коментира, че защитата на природата за доста неправителствени организации се оказва много доходна хранителна среда. Толкова години не е обърнато внимание на прокарани с лобистки поправки ветрогенератори и на изкупуваната от тях енергия, толкова години не е обърнато внимание на голф игрища. Сега се оказва, че съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие и не може да продължава по този начин, поясни главният прокурор.

 

Споделяне

Оставете коментар

.....................................