Пазар за $35 млрд. Избрана

България е на 20-о място в света по привлечени инвестиции в клинични проучвания на нови лекарства

новини България Пазар за $35 млрд.
снимка: Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Автор: Мария Чипилева, Clinica.bg

 

Клиничните проучвания са изключително перспективна сфера за развитие в цял свят. Те носят не само чисто икономически ползи, но и социални, осигурявайки по-бърз достъп на пациентите до нови лекарства. Очакванията на анализаторите са този пазар да нараства стремглаво в следващите години.

Между 35 и 39 млрд. долара е оценката на световния пазар на клиничните проучвания за 2016 година. Очакванията на експертите е обемът му да се удвои през следващите четири-пет години и да надхвърли 64 млрд. долара през 2020 година.

Над две трети от клиничните проучвания се извършват в най-развитите държави в света като САЩ, Япония, Израел, Австралия, Англия, Франция, Германия. Безспорен лидер по стойност е Северна Америка, където се инвестират близо 15 млрд. долара на година в този сектор.

37 graph2

На второ място е Западна Европа с над 10 млрд. долара, следвана от Япония с близо 1,6 млрд., Австралия – около 1 млрд., и Израел с половин милиард долара на година. Инвестициите в развиващите се пазари, каквито са държавите в Азия, Източна Европа и Русия, са над 10 млрд. долара.

Къде сме ние

България държи около 1% от световния пазар на клинични проучвания, с около 300 млн. долара инвестиции годишно което я поставя на 20-о място в света, казва д-р Иван Георгиев, председател на Българската асоциация по клинични проучвания. Страната е на първо място по т.нар. репутационен индекс, който сравнява пазарния дял на клиничните проучвания спрямо пазарния дял на продажбите от медикаменти.

Ползите са в няколко посоки, обяснява д-р Георгиев. Първата е за пациентите, защото участвайки в клинични проучвания, те имат безплатен достъп до лечение и до най-добрите болници в България, без значение дали са здравноосигурени. Получават достъп до иновативни терапии, които ще се появят на пазара след 2 до 5 години. Втората полза е за лекарите и за здравната система, защото възможността да станат част от международни екипи и да се занимават с иновативна дейност срещу допълнително заплащане е сред основните фактори, които ги задържат в страната. Болниците пък така задържат лекарите, освен че получават приходи. Държавата също има полза не само от постъпленията от данъци и такси, но и като спестява средства на здравната каса, защото изследванията и медикаментите при клиничните проучвания са безплатни.

Годишно в България в клинични проучвания участват между 10 000 и 12 000 пациенти в около 1000 медицински центъра. Броят на ангажираните фармацевтични компании и специализирани фирми е около 30.

37 graph1

От 2007 г. насам този пазар в България расте непрекъснато, макар и с малко, но от 2016-а се наблюдава едно задържане. Причината, според д-р Георгиев, е конкуренцията между държавите в опит за привличане на големите инвеститори в този сектор. Основният фактор е бързината – времето, което минава от подаването на документите за одобряване на изпитванията на едно лекарство в съответната агенция по лекарствата и Етичната комисия, до произнасянето им. В Америка за това са нужни два, максимум три месеца, а в Европа отиват 7 – 8 и повече, сравнява д-р Георгиев. След промяна на регулаторната рамка в България през миналата година процесът за одобряване на едно проучване се съкрати с един-два месеца и страната е сред сравнително бързите в ЕС. На европейско ниво се подготвя нов регламент, който ще централизира одобряването на новите проучвания и документите ще се подават на едно място – в Европейската медицинска агенция (ЕМА), след което ще се работи съвместно с агенциите на държавите. Целта е да се намали бюрокрацията и одобрения да се дават за 3 – 4 месеца, за да може ЕС да е конкурентен на САЩ.

 

Текстът е публикуван в брой 32/2017 г. на списание "Икономист" от 11 август, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

..................................