Медиите активно търсят новини за насилие

Мобилизира се всякакъв ресурс за привличане на клиента, защото клиентът е гледаемост, гледаемост, реклами, реклами, пари, смята психологът Николай Михайлов

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

"Има сгъстяване на медийната репрезентация на насилието. Насилието се случва, но то е и активно търсено. Има една нова, по-остра чувствителност за проявите на насилие, нещо като вълна от поводи насилието да бъде представяно. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" психиатърът д-р Николай Михайлов.

"Медиите, особено визуалните медии, имат потребност да поддържат тонуса на своите зрители, и това става не само чрез чувства, които са по-скоро в спектъра на виталност и радост, но и през страха, през гнева, през мобилизация на такива настроения да те държат буден и да те фиксират в образа на екрана. Съществува изкушение да бъде сгъстявана медийно тази картина на насилие, която сама по себе си е много отблъскваща", коментира Михайлов.

"Мобилизира се всякакъв ресурс за привличане на клиента", подчерта д-р Михайлов и добави: "Защото клиентът е гледаемост, гледаемост, реклами, реклами, пари..."

"Когато фокусът на вниманието бъде съсредоточен върху случаи на агресия и насилие, един след друг, от страна на миноритарен етнос, то има тенденция това насилие да се преобразува в масовия гняв, и частично в масовия страх, като агресия срещу изкупителна жертва. Което означава, че разсъдъкът за това кой е виновен, кой не е виновен, в конкретния случай спира да функционира въобще. И пълноводието на тези възмездителни чувства надделява над всякакви съображения, свързани със закон, справедливост, човечност...", каза още психологът.

Споделяне

Оставете коментар

...................................