Работодателите искат край на добавките за стаж Избрана

Като дават за пример Европа, защо не сравнят и заплатите на работниците тук и там, предложи Димитър Манолов от "Подкрепа"

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Бизнес и синдикати влязоха в остър спор за премахване на надбавките към заплатата за прослужено време. Сега тя е между 0.6 и 1% за всяка отработена година. Идеята за премахване на тези надбавки възроди вицепремиерът Валери Симеонов в края на миналата седмица.

Подкрепи го и шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Според нея няма гаранция, че по-възрастен работник е по-конкурентоспособен от младия специалист и тези надбавки не са честни.

"Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби", заяви пред Нова телевизия Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

По думите му България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове. Според синдикатите класът за прослужено време е единственият сигурен лост за повишение на заплатите, макар и минимално.

"Като говорим за Европа нека започнем от заплатите. Да ги направим европейски и след това да правим всичко друго", каза от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и допълни, че има много страни в Европа, където има минимална работна заплата и клас прослужено време.

Манолов попита Божидар Данев дали си мисли, че хората му вярват, че работодателите наистина мислят за доходите на работниците?

"За една година доходите са нараснали 9,8%, докато БВП е пораснал само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите", аргументира се Данев.

Шефът на "Подкрепа" заплаши, че ако надбавките се премахнат синдикатите ще предизвикат протестни действия.

"Този път ще закараме хората не пред МС, а на "Алабин" (там се намира централата на БСК)", каза Манолов.

Споделяне

Оставете коментар

...................................