Бойко Борисов отказа среща със световния шампион Анатолий Карпов Избрана

Причината е репликата на руснака, че "кирилицата идва от Византия"

новини България Анатолий Карпов
Анатолий Карпов / БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Премиерът Бойко Борисов отказа срещата си с известния шахматист Анатолий Карпов заради изказването му пред bTV по-рано днес, че "кирилицата идва от Византия".

Главният прокурор Сотир Цацаров също реагира на думите на руския депутат, който посети Висшия съдебен съвет, за да играе шах със следователи и членове на съвета.

Цацаров посрещна световния шампион по шах във ВСС час след изказването му, че българската азбука идва от Византия. Не бива географията да се бърка с историята, категоричен беше главният прокурор.

"Историята е ясна. Тя не може да бъде променена от някакви изявления, независимо чии са тези изявления. Азбуката е дело на българската земя. Тя тръгва от българската земя, за да обхване цялата славянска земя. И този извод не може да бъде оспорен", подчерта той.

"Посещението му тук не бе свързано с матиране или с обявяване на шах или мат. Ако трябва да направим извод за това посещение, нека го посочим като реми. Но ремито не е за историята"”, допълни главният прокурор.

Премиерът Бойко Борисов отказа срещата си с Карпов веднага след изказването му в ефира на bTV. Новината е стигнала до световноизвестния шахматист и "Атака" официално, със съобщение на МС.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................