Визитната картичка: как да я използваме най-добре

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Ана Динкова, консултант корпоративни комуникации и бизнес етикет

Визитната картичка е едно от първите неща, които даваме или получаваме при работна среща или какъвто и да било друг вид запознанство. Разменяме ги постоянно, понякога дори ежедневно, но колко малко внимание се обръща на етикета на размяна на визитки – е наистина изненадващо! Може да сте овладели тайната на доброто първо впечатление: представяне, ръкостискане, усмивка, но ако не знаете как правилно да подадете и да приемете визитки, останалото може лесно да остане незабелязано.

Ето някои основни правила, които трябва да се имат предвид при размяна на визитните картички:

Обръщайте внимание на детайлите: преди да стигнем до физическата размяна на визитни картички, първо трябва да се сдобием с тях. Постарайте се информацията на визитките ви да бъде винаги актуална и вярна, както и освен името, длъжността и фирмата да бъдат изписани и всичките форми за контакт: стационарен и/или мобилен телефон, адрес и електронна поща. Изберете добра печатница, която може да ви направи елегантни, но не прекалено натрапчиви, визитки, изработени от качествена хартия/картон. Избягвайте да поставяте снимката си на визитката!

Носете винаги достатъчно количество визитки със себе си: Няма нищо по-непрофесионално от това да имате среща с петима души, а в себе си да носите само 2 или 3 визитки! В случаите, в които по една или друга причина се е случило да нямате или да са свършили визитките ви, задължително сe извинете на всички, които ви дават свои визитки, и след това изпратете вашите контакти по мейл.

Носете визитките си във визитник, никога пуснати в джоба на дрехата или в чантата. Когато визитките са пуснати в джоб или още по-лошо – в чанта, те добиват един леко измачкан и не много приветлив и чист вид, което показва небрежност, липса на отношение и нечистоплътност. Мръсната и смачкана визитна картичка прави лошо впечатление.

Помнете къде сте сложили визитките си: отново човек, който рови по всичките си джобове или преравя цялата си чанта, за да извади една визитка (особено ако извади и част от съдържанието на чантата си!), не прави добро впечатление.

Разменяйте визитките си с мярка: давайте визитките си на хора, с които сте се запознали и вярвате, че бихте могли да имате бъдещи бизнес контакти. Надейте да раздавате хаотично визитките си на всички.

Визитната картичка е добре да се подава, както и да се получава с дясната ръка. Визитката трябва да се хване добре и в никакъв случай да не се подмята, пуска или натиква в ръцете на хората, с които разменяме контакти. При подаване на визитка тя трябва да бъде с информацията нагоре и с текста по посока на човека, на когото я давате, за да може лесно да я прочете, без да има нужда да я върти или обръща.

Когато правите бизнес в чужбина, е важно да разберете местната култура и местните правила на бизнес етикета, включително и размяната на визитки. Ако в Европа и Северна Америка визитната картичка е основно практична форма на размяна на лична и служебна информация с нужните контакти, то в други краища на света, като Япония например, тя има друго значение – да представлява собственика си, и затова подаването на визитки е съпроводено с нужния ритуал с поклон и уважение. Ако ви се налага да пътувате в чужбина и да се запознавате с представители на местния бизнес или администрация, е добре да разучите правилата на бизнес етикета и социалния етикет: кое е приемливо и кое не в ежедневното и формалното общуване. Когато пътувате, е добре визитните ви картички да бъдат преведени на английски, а ако се налага да пътувате до дестинации като Китай – и на китайски.Текстът е публикуван в брой 24/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................