Компенсират учителите от малки и отдалечени школа от догодина Избрана

новини България Компенсират учителите от малки и отдалечени школа от догодина
Снимка: darik.bg
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Увеличение на средствата за образователните институции с 330 милиона лева предвижда средносрочната бюджетна прогноза за следващата година, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Той отбеляза, че предстои промяна на формулата за разпределяне на средствата в системата.

Разходният стандарт няма да зависи само от броя на учениците, посочи той, а новите параметри предвиждат допълнителни средства за малките училища.

За да бъде осигурен равен достъп до образование ще бъдат компенсирани учителите, които работят в малки или отдалечени населени места, както и в образователни институции с концентрация на деца от уязвими групи.

В началото на следващия месец ще бъде представена програма за координация между институциите за съвместна работа в политиката на МОН за задължителното задържане на децата в предучилищна и училищна възраст, отбеляза министър Вълчев.

Идеята е да се преустанови практиката на прехвърляне на отговорности между институциите, като за целта ще бъдат създадени екипи към всяко училище, а в по-големите населени места ще има няколко екипа.

В квартали като "Столипиново", където има концентрация на проблемни ученици, ще има командировани по няколко екипа в чийто състав ще влизат представители на образованието, на социалните дирекции, на МВР и на общините. Очаква се по този начин в национален мащаб над 20 хиляди деца да бъдат реинтегрирани в образователната система, посочи той.

В местността Ксилифор край Велико Търново министър Красимир Вълчев участва във форум на младите педагози.

По думите му едно от основните предизвикателства пред системата на образованието е обезпечаването й с преподаватели в дългосрочен план. Младите хора търсят професии, които дават възможност за кариерно развитие, високи доходи и личностна реализация, ние излъчваме сигнал, че учителската професия може да им осигури такива възможности, смята той.

Министърът припомни, че за последните четири години броят на студентите в направленията "Педагогика" и "Педагогика по" се е увеличил с близо 20 процента. Това е предпоставка да има повече учители след четири години, когато се очаква и най-големият недостиг на учители в системата.

Според анализа на МОН броят на студентите, които учат природни науки, филология, математика и педагогика, ще е достатъчен, за да се компенсира недостигът, но задачата е те да бъдат привлечени да останат в системата на образованието, като учители.

През следващите девет години 50 на сто от сегашните педагози ще навлязат в пенсионна възраст, прогнозира министърът.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................