ЕС готов да удължи срока за усвояване на парите за оградата на границата

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Европейският съюз е готов да удържи с 12 месеца сроковете за усвояване на средствата за изграждане на оградата по границата ни. Това уверение е получил от еврокомисаря по миграцията Димитриус Аврамопулос министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде БГНЕС. Трябва да се изпращат анексите към сключените договори за строителството на съоръжението. Радев припомни, че е имал среща в Брюксел с Аврамопулос и е поставил въпроса за удължаване на срока за усвояване на парите за изграждане на оградата по границата ни. На срещите на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел също е станало дума за средствата за съоръжението по границата.

Валентин Радев каза също, че са останали само 5 км за доизграждане. Според него е необходимо да има нова фаза за надграждане. Тези допълнителни средства ще отидат за техническо обезпечаване, както и за облекла на полицаите от ГД “Гранична полиция”, а също и за високопроходима техника за придвижване. Това е втората фаза. Да подобрим работата на това инженерно съоръжение, то да стане по-добро, а не да питат защо има мигранти в средата на страната. “Ще направим всичко, за да подобрим и надградим инженерното съоръжение. Акцентът с хората също е много важен. Аз се надявам, че тези европейски средства ще помогнат“, заяви Радев.

Вътрешният министър каза също, че интегрираните наблюдателни системи не са изградени по цялата граница. Те са две - едната е по-малка, която тръгва от Хасково от “Капитан Андреево”, другата - по-голямата отива до Резово, но има места, където няма такова наблюдение по ред причини - нямало е нужда навремето, но се вдига нивото и там ще бъдат добавени. В момента са усвоени 35 млн. „Подобряваме работата, назначихме външни хора, взехме от друго място, за да подобрим работата на тази дирекция, която се занимава с обществените поръчки за усвояването на тези 160 млн. евро“, добави той.

За повишаването на заплатите в МВР, министър Радев каза, че до 26 юни е срокът за разпределяне на средствата в сектор “Сигурност”. “Ще настоявам полицаите, които са на терен и там, където очевидно няма желаещи и една от причините за това са заплатите, там да направим нещо. Въпросът е кога да стане това и как да стане“, каза Радев. Той посочи, че трябва да бъде направен преглед на целия сектор “Сигурност” и да се види къде има по-ниски заплати, което съответно води до по-ниска мотивация, за да се поправи.

„Въпросът е кога - може ли да стане по средата на годината, да се промени бюджета или да го направим от следващата година. Полицаите, които и сега служат, нека не си мислят, че няма да стане такова нещо - не, то ще стане, въпросът е да стане по правилата. Искам да чуя добри аргументи“, каза Радев. С колко точно да се увеличат заплатите нямам план, уточни Радев и допълни, че трябва да се погледне целия сектор, да се види къде заплатите са най-ниски. Според него очевидно като няма желаещи да бъдат полицаи, а има желаещи за други служби, тогава едно от нещата е заплатата. Човек отива и си продава труда, коментира Радев.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................