Хакери и митничари "пробили" системата на митниците Избрана

Международна престъпна група е правела фалшиви документи за митнически процедури

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

С помощта на митнически инспектори хакери са проникнали в информационната система на Агенция "Митници" и са създали стройна схема за оформяне фалшиви документи. Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура, която обяви, че е разбила международна престъпна група.

Предмет на разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и ползването на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми, съобщава прокуратурата.

Установено е до момента, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция "Митници" осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

Действията се извършват едновременно на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина.

До момента по реда на Закона за МВР са задържани 23 лица, извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция "Митници" в столицата.

Сред задържаните лица са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................