КТ "Подкрепа" настояват образованието да е главен приоритет в 44-то Народно събрание Избрана

От организацията изразиха притеснение и по някои теми, свързани с енергетиката

новини България Димитър Манолов
Димитър Манолов / Ладислав Цветков/bTV
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Образованието трябва да бъде сред приоритетите в работата на 44-то Народно събрание, смятат от КТ "Подкрепа". Президентът на конфедерацията Димитър Манолов посочи пред журналисти във Велико Търново, че образованието в България се е сринало рязко след въвеждането на системата на делегираните бюджети, затова те трябва да бъдат преосмислени, предава БТА.

Манолов отбеляза, че възнагражденията на работещите в образованието трябва да бъде увеличено, но трябва да бъде променена и цялостната философия във взаимоотношенията между учителите, учениците и родителите, което ще бъде бавен процес.

В рамките на конфедеративния съвет на организацията, който беше открит във Велико Търново, бяха обсъдени възможните кризи в сферата на енергетиката.
Според Манолов най-притеснителен е новият проект на ЕК, който предвижда по-високи норми за очистване от сяра и парникови емисии за големите горивни инсталации.

По думите му това може да доведе до проблеми в българската енергетика тъй като 40 процента от произвежданата електроенергия минава през подобни инсталации. Във връзка с това от синдикатите отправят апел към българските институции и българските евродепутати от всички групи да имат единно становище и да настояват за преоценка на изискването на Европейската комисия.

Според него тази позиция трябва да бъде съгласувана до 28 април, когато в Брюксел предстои окончателното приемане на документа. Той припомни, че по настояване на КТ "Подкрепа" предстои да бъде изготвено експертно становище от Българския икономически социален съвет за ползите и вредите за България от споразумението "СЕТА".

Споделяне

Оставете коментар

.....................................