Парламентарната транспортна комисия прие, че пешеходците не са виновни при катастрофа на "зебра" Избрана

Промени в чл. 113 на Закона за движение по пътищата ще гарантират това право

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Парламентарната транспортни комисия прие да направи законодателни промени, които да уредят, че че пешеходците не носят отговорност при катастрофа на пешеходна пътека, съобщи БНР.

Прието по-рано тълкувателно решение на Върховния касационен съд предвиждаше, че правото на хората да пресичат на пътека и светофар не е безусловно. Това намалява вината на шофьорите, прегазили човек на "зебра".

"Това, което си поставих аз за цел и колегите, беше това безумие, което ВКС реши с това тълкувателно решение пешеходецът да е виновен за това, че е прегазен на пешеходната пътека, или не да си боже, убит, затова предложихме промяна в член 113 в Закона за движение по пътищата, всъщност пешеходецът да не се съобразява със скоростта на автомобила до такава степен. Това, което можем ние като народни представители да направим, е да променим тази част от закона и да внесем ново предложение, с което при пътно-транспортни произшествия, пешеходецът, който спазва правилата за движение, да не носи отговорност за човека, който е нарушил правилата за движение. В транспортна комисия мина с пълно единодушие, надявам се, че и в пленарна зала ще бъде така", каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Нели Петрова.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................