Кабинетът отпусна близо 23 млн. лв. за доизграждането на "Хемус"

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Правителството осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала „Хемус“.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че е определен изпълнителят на проекта - консорциум „ХВП Ябланица“, в който влиза фирмата "Водстрой 98", която бе "извадена" от премиера Борисов миналата година заради публикации в медиите, че е свързана с Делян Пеевски. Другите участници в консорциума са „Хидрострой“ АД (юридически собственик на "Водстрой 98"), и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. За строителството на участък от 9,3 км. между Ябланица и Боаза е предложена цена от близо 55 млн. лв без ДДС. Срокът за проектиране и изграждане е общо 910 дни.

Към момента в ход е и тръжна процедура за изготвянето на технически проекти и строителството на 16.3 км от автомагистрала "Хемус" в участъкът от пътен възел "Белокопитово" до пътен възел "Буховци" в посока Търговище. Индикативната стойност на обществената поръчка е 133 млн. лв. без ДДС, посочва "Дневник".

На 22 юли бе открита и тръжната процедура проектирането на 50 км от автомагистралата в участъка от Боаза до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч. Доизграждането на "Хемус" не може да бъде финансирано изцяло по европрограми, така че държавата трябва да намери общо около 400 милиона лева, обяви в края на лятото премиерът.

Завършването на „Хемус“ един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България посочват от правителствената пресслужба. Автомагистралата е предвидена да свързва столицата с пристанище Варна, което е с определящо място в Черноморската икономическа зона. Трасето на аутобана е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км. Според Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България 2016-2022 г., доизграждането на АМ „Хемус“ ще изиграе изключително важна роля при изпълнението на Национална програма за развитие на България 2020.

Проектът ще допринесе за ефективната модернизация и развитие на транспортната инфраструктура и особено развитието на пристанище Варна. С цел интегрирането на българската транспортна система в европейската, фокусът е върху изграждането, модернизацията и развитието на пътна и логистична инфраструктура, които са част от европейските транспортни коридори, се посочва още в прессъобщението.

Доизграждането на „Хемус“ е от изключителна значимост за икономическото и социалното развитие, тъй като ще стимулира заетостта и създаването на икономически растеж чрез осигуряване на ефективен достъп и подобрени връзки в рамките на България и през нейните граници. То ще позволи подобряване на социално и териториално сближаване, повишаване на безопасността на участниците в движението, намаляване на времето за пътуване при трансгранични и междуградски пътувания, се казва още в съобщението до медиите.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................