Проекторешението за геноцида над българите в Османската империя бе отложено от НС по искане на Местан

Според председателя на ДОСТ проектът за решение е гавра с историята

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Парламентът отложи разглеждането на проекта за решение на ПГ на "Атака" за осъждане на геноцида над българите в Османската империя (1396-1913), информира агенция „Фокус“.

„За“ гласуваха 86 народни представители, 50 бяха „против“, а 7 се въздържаха, с което предложението на народния представител Лютви Местан за отлагане на гласуването на проекторешението бе прието.

Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов внесе предложение за предаване на дебатите и гласуването по предложението пряко по БНТ и БНР, което след прегласуване бе отхвърлено с 52 гласа „за“, 38 „против“ и 48 гласа „въздържал се“.

Според вносителите геноцидът над българите в Османската империя се изразява във физическо унищожение и масови убийства на голям брой българи, в смяна на религията и на етническата принадлежност, както и изтощаване на генофонда на българите с така наречения кръвен данък.

Народният представител Лютви Местан посочи, че не може да се законодателства с исторически оценки. Според него историята трябва да се остави на историците и проектът за решение е гавра с историята. Според него периодът не може да бъде определен като робство, защото не се побира в семантичните граници на понятието робство, а определянето му като геноцид ще бъде прецедент в световната история.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................