Какво пише в писмото на EIOPA против Комисията за финансов надзор

Финансовият министър намекна за гласове в подкрепа на нов кандидат

новини България Копие от писмото на Габриел Бернардино до премиера Бойко Борисов, с което "Икономист" разполага.
Копие от писмото на Габриел Бернардино до премиера Бойко Борисов, с което "Икономист" разполага. / Икономист
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Много е вероятно Комисията за финансов надзор да има нов ръководител още този месец. Това ще се случи след установяването на ускорена процедура за неговия избор, и макар сегашният председател Стоян Мавродиев да се бори за запазване на поста си, той най-вероятно ще бъде сменен. Това става ясно от съзвучието в посланията на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, които обявиха началото на процедурата, която трябва да приключи в последните дни на този месец.

Това, което остави впечатление за смяната на председателя е информацията за писмо от Европейския орган за застраховане и пенсионно осигуряване, познат с латинското си съкращение EIOPA. В него с деликатен тон към работата на Комисията се отправят критики. Те не бяха директно потвърдени от Владислав Горанов, но изказването му показва, намек за недостатъци в работата на регулатора и смяна на неговия председател.

„На въпроса ви дали това ще бъде Стоян Мавродиев или не, не мога да отговоря. Това ще зависи от политическите консултации, има гласове за кандидатура, различна от неговата“, каза финансовият министър.

Колко критичен е текстът, може да се провери от самото писмо, с копие от което разполага „Икономист“ (вижте снимката). Най-критичен е четвъртият абзац, в който се казва буквално следното: „За да постигне целта на упражнението (прегледът на активите – бел. прев.) и да подсигури достоверността му, от ключово значение ще е българският регулаторен орган и ЕИОПА да бъдат равнопоставени занапред. Настоящите процеси, касаещи неопределеността при оценките на ниво група при застрахователите, процесът по селекция и назначаване на външни одитори, както и нивото на прозрачност по отношение на процеса за взимане на решения в КФН пораждат някои съмнения в равнопоставеността“.

Споделяне

Оставете коментар

smedia footer

S-MEDIA.BG

Immediate Media Co/BBC Worldwide magazines partner | Haymarket partner | Hola! Hello! partner | Condé Nast partner

.................................