Предизборни маневри

Управляващите опитват да рендосат с брадва няколко важни процента на местния вот

Чавдар Найденов
Чавдар Найденов / 13 September 2019 08:40 >
Предизборни маневри
ДУМИ: Декларираният от Борисов отказ от Шенген звучи като в поговорката, че гроздето е кисело
Политическият сезон стартира с познатия особен шум: нещо уцели вентилатора.

Арестуван в дома му, отведен с белезници, за да бъде разпитан като свидетел, е Юри Борисов – широко познат в течение на целия преход журналист, издател, философ. Разпитан е бил дали в качеството на един от секретарите на Движение "Русофили" е давал информация на чужда държава – на Русия. Сякаш оригинално устроен ум е търсел демонстративно абсурден предлог, с който да сигнализира, че да, наистина се извършва произвол спрямо инакомислещи. За по-сигурно е избрал за дата на поредната брилянтна акция 9 септември. Към момента на писане става ясно само, че следствието се опасява да не би поръчано от Движението стандартно национално представително социологическо изследване всъщност да е било форма на… шпионаж!? Налага се да поясняваме баналности: въпрос от типа "На коя световна сила имате доверие?" не представляват класифицирана информация повече, отколкото имената на улиците в София. Но това няма нищо общо с властта, правят го независимата прокуратура и ДАНС.

Общественият застъпник Мая Манолова се реши най-накрая да издигне своята кандидатура за кмет на София. С това неволно задейства обичайните за такива случаи мероприятия. От една страна, машината за компромати изравя от (в момента работещия) имотен архив адвокатски офис, който Манолова е изплащала цяло десетилетие, и го представя като луксозен апартамент в центъра на София. Но това е просто акция на една от медийните бухалки и нищо не доказва вината на властта.

Не че властта мълчи и едва ли не е гузна за нещо. От устата на премиера чуваме вариация по тема от "Кръстника" за коварството и злоупотребата с великодушието. Как ви звучи следното? "Надали е имало някой да е помагал на Манолова повече от мен. Всички нейни закони бяха приети, стотици милиони за хората с увреждания бяха дадени. Тя идваше често и много пъти не само при мен, но и при министрите. Като омбудсман се справяше добре и не съжалявам, че я подкрепих. Фандъкова правилно ми се сърди, че по-рядко е идвала при мен и по-малко съм й помогнал, отколкото на Манолова."

Просто да го съжали зрителят, ако има сърце. По същия начин съпреживяваме на Майкъл Корлеоне в онзи епизод, в който нанася на Фредо "целувката на смъртта": "Знам, че беше ти, Фредо. Ти разби сърцето ми. Ти разби сърцето ми".

Изминаха вече близо 10 години, откакто официално е признато, че изпълняваме критериите за членство в Шенгенското споразумение. Има опасност инакомислещи хора да упрекнат в бездействие или несправяне един човек, който е бил премиер през всичките тези години. Само че не знаете ли, че гроздето и без това е кисело? "В настоящия момент не съм сигурен дали е изгодно за България да се присъединява към Шенгенското пространство заради имиграционния натиск по границите на Гърция, а както и факта, че в много държави от Централна Европа шенгенските бариери отново са спуснати." Всъщност реформата на режима за движение и регистрация в Общността неизбежно ще се случи при новата ЕК – въпросът е участва ли в промяната България, или се е отказала да влиза? Ако бъде изолирана от този процес, има вероятност гражданите й отново да се окажат пред различни по форма бариери по вътрешните граници на ЕС. (При това шенгенският режим не забранява форсмажорни мерки, както личи и от решението на Унгария, Австрия и др. да върнат граничния контрол.)

Разбира се, бихме могли да помогнем на западноевропейските политици да ни вкарат в Шенген, като не се кандидатираме сами за ролята на нация оставач. (Нали във всеки клас, за да има отличници, поне един трябва да бъде нарочен за двойкаджия. Албания обаче още не е влязла.) Например имаме първото финансово министерство на континента, което успя да изтърве поверителните данни от всички данъчни декларации на своите граждани. А и на няколко хиляди чужди. Но това го направи НАП, а не властта, нали така.

Всички споменати защитни и настъпателни маньоври изглеждат несвързани и добиват смисъл само ако си припомним, например, че делението "БСП – антикомунисти" (по теми като 9 септември) е изгодно на ГЕРБ за втория тур на местните избори в оспорваните общини. То ще подкара към кошарата няколко важни процента от малките десни и центристки партии. Или ако си спомним, че доскорошната омбудсманка е един от двамата политици в България с положителен рейтинг – доверяващите са повече от недоверяващите. Другият е президентът Радев. А това е аномалия, която трябва да бъде рендосана с брадва.

Управляващите са благородни арбитри, те нямат вина за мръсните номера. Само че се случва така, че всяка предизборна кампания започва поне толкова неапетитно, колкото предишната. А тази със сигурност вече грабна няколко рекорда. Местните избори ще са зад гърба ни, но мракобесието няма да си замине. Защото апатията и дребнавата запалянковщина му осигуряват безнаказаност. Не е далеч месецът или годината, когато статуквото ще се радва на избори без рискове и социологически сондажи с предварително известни числа.

Текстът е публикуван в брой 36/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ