Стига сме се излагали пред чужденците бе!

Христо Карастоянов
Христо Карастоянов / 06 September 2019 17:20 >
Стига сме се излагали пред чужденците бе!
Спорим тук в кафенето на ъгъла на тема „Що е то Урсула фон дер Лайен и има ли тя почва у нас“. И един вика, че според него тази госпожа не е разбрала добре в коя точно държава са я свалили от самолета. То е обяснимо – вика, – защото тя сега нали прелита от страна в страна, нормално е – вика – да се е объркала.

Възразихме му, че фрау новата началничка едва ли не във всяко изречение повтаряше „България“, а той сви рамене и каза, че това нищо не значи.

– Добре де – опитахме се да го убедим с добро ние, – ама тя очевидно отлично познава нашия министър-председател и през цялото време го наричаше Бойко!

– Вижте – запъна се той, – според мен фрауто сигурно си е мислела, че това му е фамилията. Чула е как Ангела Меркел го нарича така, а Ангела Меркел все пак доскоро ѝ беше пряка началничка, и е решила, че на наш Борисов Бойко му е официалното име.

– Тук може и да си прав – приехме ние, – но за другото не си! Ето, тя каза, че виждала как икономиката има растеж, има най-високия ръст на БВП за всички времена.

– Това – вика – и аз го чух, като го каза. Страшна работа, страхотен полет на държавническата мисъл! Най-висок ръст не да кажем за последните десет години, не за последните трийсет. За всички времена! Вероятно в самолета е изчела цялата стопанска история на България от 681 година насам и е направила сравнението. Освен това вика: „В България виждам колко големи са инвестициите за университетите, в училищата, в заплатите на учителите“. От самолета ли ги е видяла тия инвестиции в университетите? Оттам ли е надникнала в джобовете на учителите? Или по пътя от летището до Министерския съвет, не разбирам. Инвестициите в университетите видяла, но не видяла, че имаме най-много университети на глава от населението и че това предполага чисто и просто алъш-вериш с висшето образование, а където има алъш-вериш, качеството няма значение. Затуй пък администрацията се издува с нови и нови звена, агенции и прочие. Заплатите на учителите видяла, но не видяла, че средната възраст на учителите е петдесет години, а има и места, където е амен-амен шейсет. Видяла просперираща държава, но не видяла на кой хал са чистак новите ни магистрали, нито пък видяла как тоз нейният Бойко реже лентите на някой цех и го обявява за завод. Дискретно го поощрява в мерака му да ни дадат сектора за киберсигурност и високи технологии и може и да му го даде, което ще е майтапът на века, след като личните ни данни шуртят отвсякъде, където би трябвало да са най-защитени – нищо че си имаме цял Съвет по сигурността. И какво ѝ каза Бойко Борисов: „Много хубаво си схванала“. Не, не! Пак ви казвам, че госпожата не е разбрала къде са я докарали. Защото ако е разбрала, пък успя да надрънка всичките тези похвали, то ще означава или че си криви душата, или че ни се подиграва. Впрочем не случайно във Фейсбук вече я написаха като Урсула off дер Лайен...

Лично аз му казах да млъкне най-сетне.

– Виж какво, пич! – му казах. – Много си черноглед, така да знаеш. Аз на тебе ли ще вярвам, или на Урсула фон дер Лайен, която е цял председател на Европейската комисия. Ей заради такива черногледи мазохисти отскубнаха микрофоните в Министерския съвет. Не че беше кой знае колко вероятно, но все пак трябваше да се допусне, че някой такъв като тебе ще се изцепи да зададе въпрос като тези, дето ми ги редиш тука, и тогава какво? Пак се изложихме пред чужденците!...

Текстът е публикуван в брой 35/2019 г. на списание "Икономист" от 6 септември, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ