Време разделно за местния вот

Партньорите в голямата коалиция ще играят поотделно в условия на финансови рестрикции, което ще изнерви допълнително управлението

Иглика Горанова
Иглика Горанова / 26 July 2019 12:03 >
Време разделно за местния вот
Товар: Славчо Атанасов (вляво) може да наследи Иван Тотев, ако ГЕРБ не извади кандидат, който да преодолее лошото наследство от Тотев
Местните избори са на път да станат време разделно за част от партиите в управлението. В зависимост от резултатите ще има или заздравяване на отношенията в управляващата коалиция, или тя ще бъде пренаредена, като "тайни" играчи като ДПС и "Воля" ще станат по-явни, по-подкрепящи и съответно с повече властови ресурси.

Напоследък ГЕРБ все по-малко разчита на официалния си партньор "Обединени патриоти" при прокарването на важни решения и това личи в гласувания като актуализацията на бюджета, закупуването на изтребители, промени в Изборния кодекс. Сериозен гръб ѝ е ДПС, защото обикновено между трите партии в малката коалиция има различия и гласовете на Движението осигуряват Стабилността.

Съответно тежестта на ДПС се засилва за сметка на Патриотите. Затова за тях е важно да покажат, че имат сериозна подкрепа в обществото, че успехът на ВМРО на евровота не е случаен и че призивите на ДПС ГЕРБ да се освободи от тях в името на европейската ориентация са несъстоятелни.

Първият лакмус как ще работи малката коалиция на местния вот е издигането на кандидатурата на депутата Славчо Атанасов за кмет на Пловдив. Атанасов е любопитен пример за особеностите на българския национализъм у нас. Сега е депутат от НФСБ, но беше кмет на града от ВМРО. Доверието от него бе снето през 2010 г. от съпартийците му, защото отказал да изпълни нареждането да прекрати коалицията с БСП в общинския съвет. Този ход не попречи през 2015 г. Атанасов да бъде издигнат за кандидат-кмет от НФСБ и ВМРО и загуби с малко от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев. Според самия Атанасов загубата през 2015 г. е заради фалшификация на гласове. Ако Атанасов спечели Пловдив, което не е невъзможно, това ще е и заради наследството на Иван Тотев, който не е популярен след съгражданите си и който се оттегли от надпреварата, а ГЕРБ още не е излъчила негов наследник.

Независимо какво ще се разберат ВМРО, НФСБ и "Атака" за Пловдив обаче, не е трудно да се прогнозира, че и на тези избори ще има кавги между Патриотите, които ще играят поотделно, както го направиха на изборите за Европарламент. Това означава, че където се разберат, ще могат и да се обединяват около общи кандидати, които консолидират и силна подкрепа от бизнеса. Не може да се очаква и промяна в тона на "Атака", чийто лидер Волен Сидеров периодично напада ту Валери Симеонов, ту Красимир Каракачанов. Цялата кампания на "Атака" за евровота например беше построена върху атаки срещу кандидата на ВМРО Александър Джамбазки и лидера на воеводите Красимир Каракачанов, заради което Сидеров беше свален от поста председател на парламентарната група на коалицията. И не е трудно да се предвиди, че по-скоро ще станем свидетели на кални битки в средите на коалиционните партньори, отколкото на демонстрация на обединение.

Допълнително напрежение в картината внася и особената финансова ситуация, при която ще се проведат изборите. Патриотите, както и опозиционната БСП, ще провеждат кампания, притиснати от финансови задължения и силно орязана субсидия. Трите партии от ОП имат да връщат на бюджета близо по 455 хил. лв. надвзета партийна субсидия от 2016 г. насам, а през септември, когато се очаква да получат третия транш от тазгодишната субсидия, те ще получат вместо по 202 хил. лв. малко по-малко от 50 хил. лв. Най-незасегната е ГЕРБ, която има над 20 млн. лв. на влог и може да изкара с тях няколко избора поред. А ДПС разчита и на обръчите си от фирми.

Тепърва новата формула на партийно финансиране, приета при това без съгласието на всички партньори в управлението, ще тества на практика доколко здрава е управленската коалиция. Може да се окаже, че не е, въпреки очакванията да си изкара мандата, както сочат социологическите проучвания.

Текстът е публикуван в брой 29/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ