Корнелия Нинова: Дори Цветанов да си отиде, моделът продължава

След десет години управление корупцията пребори ГЕРБ, смята лидерът на БСП

iconomist
iconomist / 26 March 2019 17:44 >
Корнелия Нинова: Дори Цветанов да си отиде, моделът продължава
Източник: БТА
Няма как Бойко Борисов да реши проблема, защото "апартамент гейт" е следствие, а не причина. Проблемът е в изградения модел на управление през тези 10 години. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова в централата на партията.

"Бойко Борисов казва, че е създал ГЕРБ, за да се бори с корупцията. След 10 години управление корупцията му пребори партията", заяви Нинова.

Според БСП моделът на управление на всички правителства и мнозинства на ГЕРБ е свързан с приемане на лобистки закони в интерес на определени хора, след което те се отблагодаряват с пари, апартаменти или коли. Другата характеристика на този модел по думите на Нинова е политическият рекет върху бизнеса - "дали за да му го откраднеш или просто за да ти плати в апартаменти или в нещо друго".

Дори Цветанов да си отиде, ще дойде друг Цветанов, но това ще продължи, каза Нинова. Единият си отива, Борисов реже едната глава, идва другият, моделът продължава, посочи тя. "Главата на този модел, мозъкът на този модел е Бойко Борисов. Докато той управлява държавата, няма как нещо да бъде променено", заяви Нинова. Според БСП единственият демократичен начин този модел да бъде променен е предсрочни избори.

От БСП припомниха своя разработка, според която по време на второто правителство на Борисов са били приети 26 лобистки закона. Левицата подготвя информация по темата и за този мандат.

В отговор на въпрос Нинова заяви, че БСП няма да се върне в парламента, за гласуване на промени в кабинета. По думите й времето е показало, че решението на левицата за излизане от Народното събрание, е правилно.

По отношение протестите на медицинските сестри и фелдшерите депутатът от БСП Георги Михайлов заяви, че Министерството на здравеопазването не изпълнява своя обществен договор с дейците на здравеопазването и проблемите ще се задълбочават. Той припомни, че от две години в парламента отлежава предложение на БСП за заплатите на медицинските работници - една средна заплата за бакалавър по здравни грижи (1308 лв.) и две средни заплати за магистър с медицинско образование (2600 лв.). Това са решения, които могат да бъдат изпълнени, заяви Михайлов.

Бойко Борисов предаде българските превозвачи и българските граждани, заяви Георги Свиленски по отношение на пакета "Мобилност". Според него представителите на ЕНП говорят в България едно, а в Европейския парламент правят друго. Има една възможност Борисов да покаже, че е загрижен, и тя е да се свърже с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и да го убеди да оттегли точката от дневния ред на парламента.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ