Инвестор.бг: "Еврохолд България" е кралят на БФБ за 2017 г.

iconomist
iconomist / 02 January 2018 12:40 >

"Еврохолд България" e "кралят" в класация на "Инвестор.бг" по поскъпване на 40-те най-ликвидни акции на Българската фондова борса за 2017 г., пише онлайн изданието. Акциите на компанията са повишили през м.г. цената си със 126% до 1,474 лв. за брой.

За "Еврохолд" годината бе белязана от влизането в състава на SOFIX, което предизвика покупки на акциите му от индексния фонд Expat SOFIX ETF. Дъщерното ЗД "Евроинс" пък бе отписано от търговия на родната борса след търгово предложение и предшестващо поскъпване на акциите. Компанията увеличи капитала си с издаване на нови акции при емисионна цена 1,3 лв. и издаде емисия облигации за 70 млн. евро, припомня "Инвестор.бг"

През ноември дъщерният холдинг "Евроинс иншурънс груп" придоби и 49% от руски застраховател. Така той вече има застрахователна дейност в 8 страни и обслужва над 2,5 млн. клиенти. Това са България, Румъния, Македония, Украйна и Гърция, като има и нишови операции в Италия, Испания и Полша. В първите 4 страни компанията притежава свои дъщерни дружества, като "Евроинс Румъния" е сред трите най-големи в сектора на общото застраховане в северната ни съседка, допълва изданието.

На второ място по поскъпване са книжата на "Корадо-България" с повишение на цената от 95% през 2017 г. до 6,85 лв. за акция.

На трето място по ръст е "Актив Пропъртис" АДСИЦ с повишение от 88% до 5,7 лв. за акция.

На четвърто и пето място с повишения от 83% и 76% съответно се нареждат "Доверие обединен холдинг" АД и БФБ-София АД.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ