Антимонополните органи на ЕС започнаха разследване срещу Амазон

Проучването се фокусира върху това, дали Amazon придобива конкурентно предимство от данните, които събира при всяка една транзакция и от всеки един търговец на нейната онлайн платформа

iconomist
iconomist / 20 September 2018 13:09 >
Антимонополните органи на ЕС започнаха разследване срещу Амазон
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Антимонополните органи на Европейския съюз започнаха предварителна проверка на Amazon.com Inc. относно третирането на другите търговци, които продават продуктите си посредством платформата за онлайн продажби на американския гигант, откривайки по този начин нов фронт в битката на европейския регулатор с водещи технологични компании в САЩ, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви в сряда, че разследващите органи са изпратили неотдавна въпросници на търговци, които продават свои стоки посредством платформата на Amazon. Проучването се фокусира върху това, дали Amazon придобива конкурентно предимство от данните, които събира при всяка една транзакция и от всеки един търговец на нейната онлайн платформа, посочи европейския комисар.

"Въпросът тук се отнася за данните", отбеляза Вестагер, добавяйки, че разследването е в "най-ранен етап" и че от нейния офис все още "няма заключения" дали да се открие процедура за официално разследване.

Трябва да се има предвид, че Маргрете Вестагер се очерта като шеф на един от основните регулаторни органи в света, допринесъл за провеждането на редица разследвания на технологични компании от Бразилия до САЩ. Наскоро Европейската комисия, чийто член е Вестагер, глоби на два път компанията-майка на Google - Alphabet Inc., за общо 6,76 млрд. евро (около 7,9 млрд. долара) за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на световната водеща търсачка и на операционната система Android при предпочитане на собствените услуги.
Exit