Космически войни

Забравете за традиционните бойни полета по земя, въздух и вода. Бързото развитие на технологиите и зависимостта ни от сателитите за всичко от комуникация до навигация отвеждат конфликтите в нова арена: открития Космос

iconomist
iconomist / 17 February 2019 09:48 >
Космически войни
Източник: Gulliver photos/Getty images
СИНДРОМ НА КЕСЛЕР: Един избухнал сателит може да изхвърли каскада останки, което би могло да ни попречи да изведем нещо друго в Космоса когато и да било
Д-р СТЮАРТ КЛАРК

Докато се обръщаше към американски военни в Белия дом, Доналд Тръмп говори за желанието си да създаде шести род войски във Въоръжените сили на САЩ – за космически конфликти. „Вършим огромна работа в Космоса и може би имаме нужда от нови войски, ще ги наречем Космически войски” – каза Тръмп.

Този коментар беше посрещнат скептично от някои кръгове, но много експерти смятат, че космическа война вече се задава и започналите на Земята конфликти бързо ще се пренесат в Космоса. Лесно е да си представим лазерни оръдия, експлодиращи сателити и ракети, излитащи, за да поразят цели в орбита. По-добре там – горе, отколкото тук – долу, бихте си помислили. Ако се задълбаете обаче, ще видите, че реалността е много различна и много по-плашеща. Зависи как дефинирате „космическа война”, но някои смятат, че тя вече се води.

„Ако не си представяте космическата война само като взривяване на сателити и стрелба с лазери, е добре да знаете, че нейни елементи има още от Войната в Залива през 1991 г.“  – казва проф. Джоан Джонсън-Фрийс от Военноморския военен колеж на САЩ в Роуд Айлънд.

По време на онзи конфликт GPS сателитната навигация позволи на водената от американците коалиция да прекоси бързо и точно кувейтската пустиня, да излезе във фланг на нападащите иракски сили и в край сметка осигури победата. Суперсилите не са в открит конфликт една срещу друга, но вече изпитват космическите си способности. През 2014 г. китайски хакери проникват в метеорологичната и сателитната система на Националната агенция на океанските и атмосферните изследвания (НАОАИ) на САЩ. Руските кибервойни също хакват сателитни предавания. И бъдете сигурни, че американците не остават длъжни.

Причината е, че съвременните армии на суперсилите разчитат на Космоса, както никога досега. Комуникацията, навигацията и наблюдението са основите, които позволяват на военните да постигнат целите си. Ето защо те ще са сред първите цели в бъдещи конфликти. Но клишираната космическа война чрез взривяване на сателити ще бъде последно средство по една проста причина: количеството космически отломки, които ще създаде.

Когато един сателит се разпадне, той генерира хиляди космически „шрапнели”, които обикалят Земята със скорост от над 7 км/секунда. При такива скорости дори парченце колкото монета да се забие в друг сателит, ефектът е енергията на избухваща ръчна граната. Това би довело до моменталното му унищожаване, до нови десетки хиляди отломки, а последващи сблъсъци биха били неизбежни. Няма как да контролираме космическите отломки, затова сателитите ще бъдат унищожавани безразборно, което означава, че няма да пострадат само вражеските, но и твоите. В кошмарния сценарий, известен като „Синдром на Кеслер”, ще загубим достъпа си до Космоса, тъй като над главите ни ще има толкова много космически боклук, че всичко изведено в орбита ще бъде раздробено на мига. А загубата на Космоса ще има пагубни последици не само за военните, но и за всички нас.

Всеки божи ден ние разчитаме на сателити, за да улесним живота си. От прогнозата за времето до минутите на идването на автобуса и от разговорите с приятели по мобилния телефон и гледането на клипове онлайн – всичко това използва данните, които се създават на сателитите или се пренасочват чрез тях. Ако загубим сателитите, ще загубим и начина си на живот. Ето защо суперсилите търсят други начини да обезвредят спътниците, като ги запазят непокътнати. Тук се намесват лазерите. На 1 март 2018 г. руският президент Владимир Путин направи годишното си обръщение към Федералното събрание в Москва. В него той спомена, че Русия е започнала да оборудва армията си с лазерни оръжейни системи, и показа видеоклип на камион с нещо като огромен телескоп. Тази система прилича на противосателитните лазерни оръжия, които заслепяват шпионските сателити и те не могат да правят снимки, казва Стюарт Ивс, инженер на концепции за космически мисии и индустриален председател на Обмена на космическа информация – форума, където правителството на Великобритания обсъжда новите заплахи с индустрията. „От САЩ идва информация, че някои от сателитите им за наблюдение са били „облъчени” от наземни съоръжения” – допълва той.

Да поправим нашите сателити

и да обезвредим вражеските

Към момента сателитите се заслепяват само временно. Но ако лазерът остане прицелен в сателита достатъчно дълго време, може да го ослепи завинаги. Това е само началото. В Космоса приложение могат да получат и „мирни” апарати. Представете си, че малък сателит се доближава до свой военен комуникационен братовчед. Може да се позиционира до него и да подслушва потока от данни. Може да излъчи собствен сигнал и да блокира комуникациите във важен момент. Разбира се, има хора, които мислят за по-директен подход.

В следващите няколко години армада от малки сателити ще бъде изстреляна, за да поправи другите. Тези нови сателити ще могат да се срещнат с целта си, да ѝ направят диагностика или дори да я хванат и да маневрират с нея. Задачата им е да удължат живота на стареещи комуникационни сателити, които остават без гориво, но апаратурата им все още функционира. Малкият сателит извършва спасителна мисия и спестява на собствениците разходите по подмяната на големия сателит, като така комуникациите ще станат по-евтини за всички ни. При по-модерните версии сервизният сателит ще може да се свърже с целта си и да я презареди. Звучи страхотно, но си помислете за тъмната страна на този сценарий. Ами ако сервизният сателит не е ваш? Ами ако се доближи до вашия сателит и го избута извън орбита или прекъсне енергийната му система и го остави безпомощен в Космоса? Според Дъг Лидъл, изпълнителен директор на In-Space Missions Ltd, „Всяка мисия за сервизиране на сателит може да бъде използвана от безскрупулна държава и вместо ремонт да се причини повреда“.

Тази мътна област се простира отвъд сервизните мисии. Също както ножът може да бъде използван за хранене или за убийство, „почти всичко в Космоса има двойна употреба” – казва Лидъл.

Така че, ако не можем да забраним космическите оръжия, следващият ни полезен ход е да ограничим използването им чрез международното право. Не е задължително войната да се води без никакви правила. Има международни разпоредби какво може да предприеме дадена военна сила. Тези правила са с ключова роля за поддържането на коалициите.

На международен правен консорциум в университета на Аделаида военни и космически експерти съставят специфичен наръчник. Според сайта на университета той ще се превърне в „конкретен документ по военно право и право на сигурността и приложението им в Космоса“. Проектът ще бъде завършен през 2020 г. и ще получи широко разпространение.

Тези насоки са необходими повече от всякога в Космоса, тъй като това е бойно поле като никое друго в човешката история. Джонсън-Фрийс вярва, че това ще промени правилата на конфликтите. „В армията, в пехотата искаш да заемеш височина, тъй като това ти дава предимство. Е, сателит в Космоса ти дава 24/7 наблюдение на области, до които преди си нямал достъп, но си с ясна цел, тъй като сателитите се движат по предвидими орбити и са най-ярките обекти в нощното небе, така че взимането им на прицел е сравнително лесно.”

Космическата война трябва да бъде избегната не само заради проблема с отломките. Плашещата действителност е, че наскоро са проведени симулации. „Повечето от резултатите са засекретени, но има и някои доклади със свободен достъп – казва Джонсън-Фрийс. – От тези резултати знаем, че космическата война ще ескалира много бързо. Може да ескалира от космическа в ядрена. Така че подобно нагнетяване на напрежението определено трябва да бъде избегнато.”

Суперсилите обаче продължават да проверяват космическите си възможности и задачата не е никак лека. „В орбита в момента се води нещо като Студена война – казва Ивс. – Не бива да я оставим да се превърне в открит конфликт.”

Д-р Стюарт Кларк е автор на материали по астрономия и има докторска степен по астрофизика.текст

Текстът е публикуван в брой 7/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ