Столтенберг: Противопоставянето между ЕС и САЩ застрашава Алианса

Има реални различия между САЩ и другите съюзници по въпроси като търговия, климатични промени и иранското ядрено споразумение

iconomist
iconomist / 20 June 2018 11:58 >
Столтенберг: Противопоставянето между ЕС и САЩ застрашава Алианса
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Шефът на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че дълбоките разделения между САЩ при управлението на Доналд Тръмп и техните европейски съюзници не е изчезнало и не е сигурно, че трансатлантическите отношения и военният алианс ще оцелеят.

На фона на открито хапливите коментари на Тръмп към германския канцлер Ангела Меркел заради имиграцията и вътрешните й затруднения Столтенберг призова всички членове на НАТО да работят за предотвратяване на катастрофалния разрив в западното единство.

В статия за британския вестник Guardian, цитиран от investor.bg вчера генералният секретар на НАТО признава, че „политическите буреносни облаци“ поставят под напрежение връзките между съюзниците от НАТО. Но в призив към лидерите преди срещата на върха на алианса през юли бившият норвежки премиер казва, че „там, където трудностите остават, трябва да ограничим негативното въздействие върху сътрудничеството ни в областта на сигурността“.

Столтенберг, който ще се срещне с британския премиер Тереза Мей на Даунинг Стрийт в четвъртък в рамките на подготовката на срещата на върха в Брюксел, пише: „От създаването на алианса преди близо 70 години хората в Европа и Северна Америка се радват на безпрецедентен период на мир и просперитет. Но на политическо ниво връзките между нас са подложени на напрежение.

„Има реални различия между САЩ и другите съюзници по въпроси като търговия, климатични промени и иранското ядрено споразумение. Тези несъгласия са реални и те няма да изчезнат за една нощ. Всъщност, няма гаранция, че трансатлантическите връзки ще процъфтяват винаги. Това обаче не означава, че рухването им е неизбежно. Можем да ги запазим, както и всички взаимни ползи, които произтичат от тях“, отбелязва Столтенберг.
Изказването му идва в момент на изострено напрежение сред лидерите на западните сили.

В опит да защити политиката на администрацията си за разделяне на деца от родителите им на границата на страната Тръмп нападна необичайно Меркел и ЕС във вторник, като оприличи Европа на „мигрантски лагер“ и в същото време заяви, че „народът на Германия се обръща срещу лидерите си, тъй като миграцията разтърсва вече крехката коалиция в Берлин“.
Меркел влезе в конфликт с вътрешния си министър заради имиграцията. Тя има срок от две седмици да намери европейско решение или рискува управляващата й коалиция да рухне.

Тръмп вече предизвика разрив в отношенията с традиционни съюзници на САЩ, като оттегли ангажиментите на страната си както по Парижкото споразумение за климата, така и по ядреното споразумение с Иран.

Той също така заплашва с трансатлантическа търговска война с ЕС и критикува Германия и други страни, че не дават достатъчно средства за отбрана.

От 29-те страни членки на НАТО само осем, включително САЩ и Великобритания, предоставят повече от 2% от БВП за отбрана, праг, който трябва да бъде достигнат от всички страни до 2024 г. Германия е вложила 37 млрд. евро, или 1,2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана миналата година

Столтенберг похвали САЩ при управлението на Тръмп за подновения ангажимент към НАТО, организация, която американският президент определи преди време като остаряла. Но той отбеляза, че намаляването на разходите за отбрана сред съюзниците от алианса е спряно. Допълнителни 18 млрд. долара са били вложени от съюзници в НАТО, различни от САЩ, само във военно оборудване от 2014 г. насам.

„САЩ и Канада засилват ангажимента си към сигурността в Европа. Всъщност, откакто дойде на власт, администрацията на Тръмп е повишила финансирането на американското присъствие в Европа с 40%. Последният американски боен танк напусна Европа през 2013 г., но сега те се връщат под формата на напълно нова американска бронирана бригада“, пише Столтенберг.

„Това не е еднопосочна улица. Европейските съюзници начело с Великобритания също увеличават разходите си, като влагат милиарди в отбрана и поемат отговорност за евро-атлантическата сигурност рамо до рамо със северноамериканските си съюзници“, допълва той.

Столтенберг, който ще се срещне с британския външен министър Борис Джонсън и с министъра на отбраната Гавин Уилямсън в сряда, преди да разговаря с британския премиер и да произнесе реч в Lancaster House в четвъртък, казва, че САЩ и техните съюзници трябва да прекратят настоящите разделения и да признаят необходимостта от единство в опасен етап от световната история.

„От фундаментален интерес е и винаги е било така да сме единни в отбраната. А сега това е по-вярно от всякога. Защото сме изправени пред най-непредсказуемата обстановка в областта на сигурността от едно поколение насам – международен тероризъм, разпространение на оръжия за масово поразяване, кибер атаки и, разбира се, Русия, която използва сила срещу съседите си, която опитва да се меси във вътрешните ни работи и която изглежда няма никакви угризения да използва невро-паралитични агенти за военни цели по нашите улици“, отбелязва генералният секретар на НАТО.

„Нашите постижения един до друг са безпрецедентни. Така че докато сме заедно, дори ако пътят стане неравен, винаги ще води в правилната посока – мир и сигурност за нашите страни и нашите близо един милиард граждани“, завършва Столтенберг.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ