PricewaterhouseCoopers: Бизнеслидерите очакват ускоряване на растежа

Мениджърите от централна и източна Европа също са оптимисти, заплахите за тях идват от липсата на квалифицирани кадри и конкуренцията със чужди компании за задържането им

iconomist
iconomist / 20 February 2018 21:17 >
PricewaterhouseCoopers: Бизнеслидерите очакват  ускоряване на  растежа
Икономиката в света ще ускори растежа си през 2018-а, очакват бизнес лидерите в света. Прогнозата сочи още, че най-предпочитани са пазарите в САЩ, сочи последното проучване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC) за нагласите на бизнес лидерите в света за 2018-а.

В същото време водещите бизнес предприемачи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) имат сходни прогнози за по-добра година за световната икономика, но две от позициите им открояват този регион, отбелязват авторите на проучването.

На първо място, централно и източноевропейците са по-песимистични, отколкото повечето от икономиката като цяло- 45% предвиждат подобрениена глобалния растеж при 52 % в света.

До 40% от бизнеслидерите в региона виждат отлични възможности за ръст на приходите през следващите 12 месеца.

Въпреки, че прогнозите на топ мениджърите от източноевропейските страни са толкова близо до прогнозите на събратята им по света, те виждат и потенциални предизвикателства пред глобалния растеж .За разлика от нарастваща загриженост за огражението върху бизнес климата на външни фактори като тероризма, изменението на климата, кибератаките и популизма в предприемачите на Запад, в ЦИЕ наред с тях, има и силни опасения за привличането и задържането на квалифицирани служители в компаниите. При последното 21-во проучване 86% от анкетираните са засегнати от липсата на ключови умения за дейността у своите работници/служители.

22 на сто отчитат остър дефицит от кавлифицирани служители, при 40 на сто този дефицит е частичен, а 24 на сто оценяват проблема засега като преодолим, отчита проучването.

Компаниите от цял свят са открили истинска „златна“ мина за таланти в региона на Цантрална и източна Европа. Тъй като цифровите умения са преносими, много от най-способните хора работят за глобални компании, докато фирмите тук трябва да се конкурират с тях и то чрез по-високо заплащане, отбелязва още проучването.

Преквалификацията на работниците ще бъде важно условие за бъдещия икономически успех.Според анализа това се налага заради загубата на работни места от автоматизацията на процесите и вероятно ще се компенсира в дългосрочен план от нови работни места, плод на промените в производствените процеси и търсенето от потребителите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ