6000 ученици не стигат в професионалните гимназии

Удвояват бройките по места, където скоро ще се пенсионират специалисти
Shutterstock

Ния Попова

За първи път тази година държавата обяви професионалното образование за свой приоритет и дори започна да закрива профилирани паралелки за сметка на такива, които са нужни на бизнеса. На места това предизвика бунт на родителите, които възприемат останалите гимназии като трамплин за висшите училища за децата.

Министерството на образованието и науката е категорично – освен че е необходимо на бизнеса, професионалното обучение би могло да донесе много по-големи доходи на възпитаниците си. „Вече има завършили професионално образование, които получават по-високи заплати от висшистите в някои сектори. През следващите години ще има все по-голяма нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен“, аргументира закриването на места в общообразователните за сметка на професионалните паралелки министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

За първи път и работодателите ще кажат във всяка област какви очаквания за прием на бъдещи средни специалисти имат и какви работни места биха могли да обявят след четири години. Държавата обещава да финансира двоен прием във всички региони, където предстои да се пенсионират два пъти повече специалисти спрямо броя на учениците в определени специалности, разясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Във Враца, където преди седмица родители излязоха на протест заради подобна промяна, са направени достатъчно консултации с бизнеса и е намерен правилният баланс на областно ниво, коментира Красимир Вълчев. Такъв процес тече на всички места и само в регионите, където се увеличава броят на учениците, няма да има пренасочване на бройки от профилираните към професионалните гимназии.

МОН и бизнесът вече са готови и със статистика колко млади хора не достигат в отделните специалности, и тя не е никак оптимистична. Само за миналата година очакванията са били да бъдат приети 6000 души повече в професионалните гимназии. С около 1500 по-малко са учениците в страната в специалност летищни писти, пътища и магистрали. Цели 6 пъти по-малко са младежите, които са избрали специалност транспорт и поддържане на транспортна техника, в сравнение с очаквания прием. Децата, които са избрали професии по национална сигурност, са 40 на сто по-малко от необходимите бройки, сочат данните на Министерството на образованието. Оттам подчертават, че младите все по-рядко избират не само транспорт, но и специалности от типа на моторни превозни средства, авиация и други.

Министерството на образованието в момента изготвя списък за всички професии, които са редки и заради това трябва да бъдат стимулирани през следващите години. Сред тях са например заваряване, стругарство, металургия и леене на метали. В същото време трябва да се коригират съществуващите регионални диспропорции между профила на професионалните училища и търсенето на пазара на труда – на места специализирани паралелки подготвят по професии, които не се търсят от бизнеса, и обратно.

Според друга справка на министерството всеки четвърти ученик в професионалните гимназии не довършва средното си образование и отпада преди края на последната година. Причините са различни – някои просто не искат да учат, други не успяват да вземат матурата в края на 12-и клас. Така децата, изучили професия, на финала са под 20 000 годишно.

Текстът е публикуван в брой 5/2018 г. на списание „Икономист“, който може да купите в разпространителската мрежаВижте какво още може да прочетете в броя.

Коментари