Еколози откриха два нови замърсителя във водите около петролните кладенци в САЩ

iconomist
iconomist / 14 January 2015 14:42 >
Еколози откриха два нови замърсителя във водите около петролните кладенци в САЩ

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 1 in /home/iconom606/public_html/inc/connection.inc.php on line 143

Американски еколози откриха две нови вредни вещества във водите около шистовите и класическите находища на петрол в Пенсилвания – амоняк и йодни съединения, което свидетелства за недостатъчната ефективност на технологията за пречистване на водите, които днес се използват от петролните компании в САЩ, гласи статия, публикувана в списание Environmental Science & Technology.

„Това откритие ни кара да се замислим още веднъж как изтичането на замърсена вода, която се използва при добива на петрол и газ може да повлияе на здравето на хората и състоянието на околната среда. Събраните данни ясно показват, че текущата методика за пречистване на техническите води чрез соли не е ефективна за унищожаването на тези замърсители”, заяви Авнер Венгош от университета „Дюк” в Дарем (САЩ), водещ автор на статията.

Венгош и колегата му Робърт Джексън вече няколко години наблюдават състоянието на околната среда в района на петролните и газови находища на територията на Пенсилвания и Тексас, чието разработване започна неотдавна. През юни 2013 г. техният научен колектив откри, че добивът на шистов петрол е довело до значително замърсяване на водите в Пенсилвания с метан, а през октомври еколозите заявиха, че са открили висок процент на радий и други радиоактивни изотопи във водата. През август 2014 г. те изясниха, че причината за изтичането е неправилната циментиране на кладенците и грубите грешки при проектирането им.

В новото си проучване Венгош и Джексън провериха, дали съществуват други видове замърсители, освен въглеводородите и радиоактивните вещества, които попадат в подпочвените води. За тази цел еколозите посетили около 70 кладенеца в цяла Пенсилвания и взели проби от водите в тръбите, през които се изтича пречистената техническа вода и се изхвърля в околната среда.

Когато учените започнали да анализират химичния състав на течността, открили, че тя съдържа не само въглеводороди, но и огромни количества амоняк и съединения на йода, които в пъти превишават нормата, допустима от екологичното законодателство на САЩ.

Концентрацията на амоняка във водата била 50 пъти над допустимия стандарт, което я прави крайно токсична за повечето животни и растения. Съединенията на йода са опасни преди всичко за хората, но не и за животните. По думите на Венгош при пречистването на водата те реагират с хлора, което води до образуването на редица съединения, вредни за здравето на хората.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ