Путин - за политиката на САЩ и световния ред

iconomist
iconomist / 24 October 2014 13:36 >
Путин - за политиката на САЩ и световния ред

Руският президент Владимир Путин взе участие в Международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи.

Тридневният форум завърши с пленарна сесия на тема "Световният ред: нови правила или игра без правила".

Основните теми в речта на Путин

Руският президент Владимир Путин остро разкритикува Съединените щати и техните съюзници и на практика ги обвини, че рушат съществуващата система на международна сигурност. При това Путин заяви, че основната задача на международната политика е да се изгради нова система на глобален консенсус, която да не допуска зараждането на нови конфликти.

Путин също така даде ясен сигнал за това, че въпреки санкциите и охлаждането на отношенията със западните държави, Русия няма никакво намерение да се изолира от света и е готова за диалог със Запада с цел нормализиране на икономическите отношения.

Русия настоява за продължаване на преговорите за намаляване на ядрените арсенали и е готова за предметна дискусия на тема ядреното разоръжаване.

Според Путин конфликтът в Украйна, който стана причина за охлаждането на отношенията между Русия и Запада, е пример за това как една вътрешно нестабилна държава, която няма ефективни механизми и амбиции да балансира отношенията между световните играчи, на практика пресича интересите им.

В световен план

Според Путин, еднополюсният свят е доказал своята неефективност. "Една такава неустойчива конструкция е доказала, че не е способна ефективно да се бори с истинските заплахи, каквито са регионалните конфликти, тероризмът, трафикът на наркотици, религиозният фанатизъм, шовинизмът и неонацизмът, – смята руският президент. – По своята същност еднополюсният свят е апология на диктатурата – над хората, и над страните".

"Няма да ви разочаровам, ще говоря директно, откровено. Някои неща може да изглеждат прекалено остри. Но ако не се говори директно и честно за това, което наистина си мислим, то не би имало смисъл да се събираме в този формат. Прямотата и строгите оценки са необходими днес не за да си разменяме нападки, а за да се опитаме да разберем какво наистина се случва в света, защо той става все по-опасен и по-непредсказуем, защо навсякъде се увеличават рисковете".

Путин също разкритикува опитите на Съединените щати през последните години да пресъздадат конфронтация между двете политически системи, преминавайки от трудния за управляване еднополюсен свят към "квазиполюсен". "Между другото, еднополюсният свят се оказа неудобен, "неподвижен" и труден за управление дори от страна на т.нар. "самопровъзгласен" лидер. Оттук идват и днешните опити – на нов исторически етап – да се пресъздаде някакво подобие на "квазиполюсна" система като удобен модел на възпроизводство на американското лидерство. А в американската пропаганда не е от значение кой  ще заеме мястото на център на злото след Съветския съюз и ще се превърне в основен противник: дали Иран като държава, която се стреми към ядрените технологии, дали Китай, като първата икономика в света, или Русия като ядрена суперсила " – каза Путин.

Според него, опитите да се намери един общ враг са с цел създаването на коалиция не на принципа "за", а "против" и така да се получи право на диктатура.

 

 

Путин припомни как САЩ третираше ситуацията по време на Студената война: защитата на съюзниците от общия "страшен" враг даваше повод страните да бъдат командвани, да бъдат принуждавани да жертват своите политически и икономически интереси, да понасят загуби заради "колективната отбрана". "Накратко, днес е очевидно желанието в този нов, променен свят да се приложат обичайните схеми за глобално управление, и всичко с цел оправдаване на тяхната изключителна позиция и за получаването на политически и икономически дивиденти" – смята руският държавен глава.

Руският лидер подчерта, че международната общност се намира на исторически кръстопът, а в световния ред е налице заплахата от игра без правила. В света са се е натрупали много противоречия.

Руският президент е убеден, че в световния ред следва да се проведе "разумна реконструкция".

"За съжаление няма гаранции, увереност, че съществуващата глобална и регионална система за сигурност е в състояние да ни спаси от сътресенията".

Политиката на САЩ

Путин обвини Съединените щати в това, че те са предприели стъпки, които драстично са увеличили дисбаланса в света. Америка, която се сметна за победител в Студената война, е решила да "изстиска ситуацията", като постави целия свят "под себе си", каза Путин.

Според него като водят битка срещу тероризма в Близкия изток, САЩ се борят с резултатите от собствената си политика, предава Mediapool.

"Понякога се създава впечатлението, че нашите колеги и приятели постоянно се борят с резултатите от собствената си политика. Хвърлят сили за отстраняване на опасностите, които сами създават, и плащат все по-висока цена за това", каза Путин.

Още по темата в: ПУТИН: ЗАПАДЪТ НЕ СПИРА ДА СПОНСОРИРА ЕКСТРЕМИСТИТЕ

Той заяви, че Русия е силна държава повече от две десетилетия след края на Студената война и че Москва няма да се моли на САЩ и ЕК заради санкциите, които ѝ наложиха.

Путин посочи, че Русия не претендира за световно господство и за "специално място под слънцето". "Готови сме да уважаваме интересите на нашите партньори, но разчитаме на същото уважително отношение към нашите интереси".

Той коментира още тезата на зем.-шефа на президентската администрация Вячеслав Володин от преди дни, че "Има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия". "Русия, разбира се, може да мине и без такива като мен. В Русия има много хора, но щом вече съм се оказал на мястото, където съм сега, смятам за свой дълг да направя всичко за нейното благополучие, развитие и защита на интересите ѝ", каза Путин.

 

 

Путин сравни САЩ с новобогаташите, които са получили световно лидерство, а се занимават с глупости.

"Така се държат новобогаташите, които внезапно получават огромно богатство: световно лидерство. И вместо компетентно, внимателно да се разпореждат с него, включително, разбира се, и в своя полза – те се занимават с глупости".

Още по темата в: ПУТИН: ДОСТАВКИТЕ НА АМЕРИКАНСКИ ГАЗ СА САМОУБИЙСТВО ЗА ИКОНОМИКАТА НА ЕС

САЩ буквално определят легитимността на правителствата на останалите страни в зависимост от тяхната лоялност към Вашингтон, смята президентът на Русия. В същото време руският президент се изказа против тезата за изключителната роля на САЩ в света.

"Едностранният диктат и налагането на американските модели води до обратен резултат. Вместо разрешаването на конфликти – ескалация, вместо суверенни и стабилни държави – все повече хаос, вместо демокрация – подкрепа за съмнителна общественост, от неонацисти до ислямски радикали".

Още по темата в: ПУТИН - ЗА СВЕТОВНИТЕ КОНФЛИКТИ, ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ И САНКЦИИТЕ

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ