САЩ решават за Huawei до края на месеца

Според щатските прокурори компанията е извършила измама, за да продаде оборудване в Иран

iconomist
iconomist / 12 February 2019 12:57 >
САЩ решават за Huawei до края на месеца
Два важни случая, включващи базирания в Шънджън хардуерен гигант Huawei, ще се раздвижат в следващите седмици, докато администрацията на президента Доналд Тръмп преценява дали да ограничи допълнително възможността американските компаини да използват телекомуникационно оборудване, произведено в Китай, пише CNBC, цитирана от Investor.bg.

Решаването на тези въпроси ще засегне търговските преговори между САЩ и Китай, които са силно фокусирани върху проблеми, свързани с предполагаемата подкрепена от властите кражба на интелектуална собственост от страна на Китай. Успехът на съдебните дела на Huawei пък ще повлияе значително на възможността на администрацията на Тръмп да убеди съюзниците си, че могат спокойно да последват американската позиция за произведеното в азиатската страна оборудване.

Канадското министерство на правосъдието в момента разглежда искането на САЩ за екстрадиция на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, дъщерята на основателя на компанията, по обвинения в измама.

Прокурори от Ню Йорк твърдят, че Мън и Huawei са извършили измама, като се искали да скрият от американски банки плащания, направени за оборудване, което е продавано в Иран - нарушение на санкциите срещу страната.

Министерството на правосъдието на Канада има срок до 1 март да реши дали да даде официално одобрение за започване на изслушванията на аргументи за и против екстрадицията. Ако това се случи, Върховният съд на Британска Колумбия ще насрочи изслушванията, твърди говорител на канадското министерство на правосъдието. Следващото явяване пред съда на Мън е насрочено за 6 март, посочва още говорителят.

Случаят се оказа особено чувствителен за Канада, тъй като доведе до няколко дипломатически конфликта с Китай и до потенциални ответни арести на няколко канадски граждани, живеещи и работещи в Китай. Заради това Канада може да има допълнителен стимул да защитава собствените си търговски интереси с Китай, като направи екстрадицията в САЩ по-трудна.

За 28 февруари е насрочено изслушване в Сиатъл, на което Huawei ще трябва да отговори на обвиненията, че е откраднала патентована технология на T-Mobile, по-конкретно спецификации за робот за тестване на смартфони наречен „Tappy”

Huawei твърди, че случаят вече е бил решен през 2017 г., когато съдът е решил изплащането на 4,8 млн. долара в полза на T-Mobile, но това е само част от сумата от 400 млн. долара за щети и загубена печалба, които T-Mobile искаше.

„Съдебните заседатели в Сиатъл не откриха нито вреди, нито умишлено и злонамерено поведение по отношение на търговската тайна“, коментира говорител на Huawei.

Huawei и друг китайски производител на хардуер – ZTE, от години се сблъскват със забрана за ползването на тяхно оборудване в САЩ за определени цели. Но президентът Доналд Тръмп планира налагането на нова заповед от началото на март, която може да донесе по-широка забрана за ползване на оборудване, създавано от тези компании, е потвърдил представител на властите пред CNBС.
Exit