Македония променя името си и издига флага на НАТО

Старият надпис "Правителство на република Македония" вече е свален

iconomist
iconomist / 12 February 2019 12:25 >
Македония променя името си и издига флага на НАТО
Източник: архив
Днес пред сградата на правителството на Република Македония ще бъде издигнат флага на НАТО, а страната  скоро ще бъде Република Северна Македония, съобщава агенция МИА, цитирана от БТА.

На церемонията премиерът Зоран Заев ще произнесе слово. Старият надпис - „Правителство на Република Македония“, вече е свален от сградата, за да бъде заменен с нов.

След като Скопие получи вербална нота от Атина, че Преспанското споразумение и протоколът за членство в НАТО са ратифицирани и след като бъдат изпълнени всички условия за влизане в сила на конституционните промени, държавата официално ще започне да употребява новото наименование Република Северна Македония. Датата за влизане на конституционните промени в сила ще бъде публикувана в македонския Държавен вестник.

След това Северна Македония и Гърция ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да го информират за датата, на която споразумението, с което се слага край на десетилетния спор между двете страни, ще влезе в сила.

После министерството на външните работи ще информира всички страни членки на ООН и международните организации за промяната в името.

В момента тече подготовка за влизането на новото име в сила, а именно за изпълнение на задължението в седемдневен срок от получаването на дипломатическа нота от Атина всички надписи на граничните пунктове, държавните институции, дипломатическите и консулските служби да бъдат сменени с нови с името Северна Македония.
Exit