Тереза Мей се оттегля от поста?

Това ще засили позициите й в Консервативното партия при избора на лидер

iconomist
iconomist / 12 February 2019 08:52 >
Тереза Мей се оттегля от поста?
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Членовете на британския кабинет смятат, че премиерът на Обединеното кралство Тереза ​​Мей може да напусне поста си това лято. Това съобщи в. "Сън", цитиран от news.bg.

Решението на Мей може да е свързано с нежеланието за прехвърляне на власт в ръцете на бившия външен министър на Обединеното кралство Борис Джонсън, който критикува плановете на премиера за изпълнение на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Според в. "Сън", Мей планира да напусне малко след сключването на изгодна сделка за Брекзит, след като в началото на годината предложението й бе отхвърлено. Това ще засили позицията ѝ на премиер и ще ѝ позволи да повлияе на избора на нейния наследник като ръководител на управляващата Консервативна партия, подчертава вестникът.

Джонсън напусна поста си начело на британското външно министерство през юли миналата година, тъй като не се съгласи с плана на Мей за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Сега той е обикновен член на Камарата на общините от управляващата Консервативна партия.

Британски медии и местни наблюдатели го възприемат като един от възможните наследници на премиера, ако тя подаде оставка като ръководител на правителството.

Британският премиер обяви в началото на декември месец миналата година, че смята да се оттегли като лидер на консерваторите преди следващите избори през 2022 година. Тогава тя беше категорична, че ще остане лидер до края на процедурата по Брекзит, който трябва да настъпи официално в края на март 2019 година.
Exit