Недостоверната информация - най-голямата опасност от социалните мрежи

Хората, които пребивават често в социалните мрежи, започват да губят способността си към критично мислене

iconomist
iconomist / 11 February 2019 18:22 >
Недостоверната информация - най-голямата опасност от социалните мрежи
Негативното влияние на социалните мрежи върху хората и обществото като цяло е тема, която се дискутира постоянно от медии и анализатори. С авторитетни мнения по този проблем все по-често се ангажират водещи изследователи по психология.

Д-р Памела Рутлидж, ръководител на изследователския център по медийна психология в Калифорния, говори за главната опасност от използването на социалните мрежи. Според нея, това не е зависимостта, която мрежите пораждат у потребителите.

Психологът смята за главна опасност факта, че социалните мрежи се явяват начин за разпространение на недостоверна информация. Хората, които пребивават често в социалните мрежи, започват да губят способността си към критично мислене, казва тя.

Ето защо д-р Рутлидж вижда необходимост от въвеждане на контрол върху използването на социалните мрежи. В частност, става дума за обучение по "цифрово гражданство" и технологична грамотност.

Подобни обучения биха позволили да се откроят действително зависимите от социалните мрежи хора, които – според експертите – не са голям брой. Д-р Рутлидж съветва хората да се научат да разпределят своето време и да използват технологиите изключително за постигане на цели.
Exit