До края на 2019-а демонтират оборудването в зоната без радиация на АЕЦ "Козлодуй"

Недостигът на средства за целта е около 70 млн. евро

iconomist
iconomist / 11 February 2019 10:27 >
До края на 2019-а демонтират оборудването в зоната без радиация на АЕЦ "Козлодуй"
Източник: архив
До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза пред БНР Сергей Цочев от Управителния съвет на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Към демонтаж на самите реактори и съоръженията в радиоактивната зона на блоковете ще се премине, след като Агенцията за ядрено регулиране одобри техническия проект за извършване на тези дейности. Документът трябва да бъде внесен в регулатора тази година и от следващата да започне същинската работа, обясни Цочев.

Там трябва да има изготвен технически проект, който да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране и да ни разрешат да започнем мащабен демонтаж, защото в момента работим на части с т.нар. "технически решения", т.е. искаме една система да бъде демонтирана, представяме програма, агенцията ни разрешава, ние демонтираме, след това искаме за друга част от работите и така до момента, в който получим одобрен технически проект и съответното разрешение да извършваме тези дейности в по-големи мащаби, посочи той.

По думите за цялостен демонтаж не достигат около 70 млн. евро. В същото време през юни 2018 г. ЕК ни предлага още 63 млн. евро за извеждане от употреба на старото ядрено оборудване на АЕЦ "Козлодуй". От Брюксел обявиха, че бюджетът на ЕС ще продължи да осигурява такива средства за нашата страна до 2027 г.
Exit