Венецуела прехвърля петролни сметки в руска банка

Държавната петролна компания опитала да изнесе средства и в България чрез брокерска къща

iconomist
iconomist / 10 February 2019 10:14 >
Венецуела прехвърля петролни сметки в руска банка
Източник: интернет
PDVSA прехвърля петролните постъпления в руска банка
Държавната петролна компания на Венецуела PDVSA е уведомила клиенти на нейните смесени предприятия да депозират приходите от продажбите на петрол в неотдавна открита сметка в руската Gazprombank AO. Това съобщи ексклузивно Ройтерс, позовавайки се на свои източници и видян от нейни журналисти вътрешен документ на компанията. Мярката на PDVSA последва въведените на 28 януари нови финансови санкции, чиято цел е да блокират достъпа на венецуелския президент Николас Мадуро до приходите от петрол на страната. Неотдавна привърженици на самообявилия се временен президент Хуан Гуайдо обявиха, че скоро ще бъде създаден фонд за постъпленията от продажбите на венецуелски петрол. PDVSA освен това притиска чуждестранните си партньори с акции в смесени предприятия в ключовия производствен район на Ориноко официално да съобщят дали ще запазят тези проекти. Сред чуждестранните партньори са норвежката Equinor ASA, базираната в САЩ Chevron Corp и френската Total SA. „Искаме официално да ви уведомим за новите банкови инструктиции за плащания в щатски долари или евро“, цитира Ройтерс писмото на финансовия вицепрезидент на PDVSA Фернандо де Кинтал от 8 февруари до подразделението на PDVSA, което надзирава смесените предприятия в петролния сектор на Венецуела.
По-късно на 10 февруари Ройтерс публикува съобщение на Gazprombank, че PDVSA има сметки при нея от няколко години, но наскоро не е откривала нови сметки и не е заявявала намерение да го направи.
Междувременно според депутата от венецуелския национален парламент Карлос Папарони PDVSA се е опитала да изнесе държавни средства в България. Това съобщава руската информационна агенция "Нюз", цитирана от БТА. "Тя иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви депутатът в Туитър, уверявайки, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно. Хуан Гуайдо потвърди тази информация, отбелязва агенцията. Българското външно министерство съобщи на БНР, че няма информация за подобни опити за трансфер към българска брокерска къща, чието име не се посочва от руската агенция.
Exit