Франция и Германия се споразумяха за "Северен поток 2"

Възможно е да има поправки в газовата директива на ЕС

iconomist
iconomist / 08 February 2019 16:28 >
Франция и Германия се споразумяха за "Северен поток 2"
Франция и Германия са постигнали компромис, който позволява Берлин да остане водещ преговарящ с Русия за газопровода „Северен поток 2“, сочи проектодокумент, предаде АФП, цитирана от БНР.

До по-рано днес имаше спекулации, че Париж иска да блокира водещата роля на Берлин в проекта, който трябва да свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Позицията на Франция се смяташе за ключова на днешното гласуване на посланиците на страните членки в ЕС, дали да бъдат започнати преговори с Европарламента за поправки в газовата директива на ЕС.

Промените имат за цел да приложат правилата за либерализация на пазара към газопроводите от трети страни. Берлин се бори против това, тъй като може да се окаже, че „Северен поток 2“ не отговаря на правилата на общността.

„Германия и Франция са в постоянен контакт по въпроса“, каза днес говорителят на германското правителство Щефан Зайберт. На свой ред Москва изрази надежда, че страните от ЕС ще преодолеят различията си за газопровода, чийто строеж вече е започнал. „Продължаваме работата и смятаме, че това е най-сигурният начин за доставки на газ в Европа“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Против газопровода категорично се обявяват САЩ.Exit