Здравей, бетон непоклатим!

iconomist
iconomist / 08 February 2019 19:59 >
Здравей, бетон непоклатим!
Димитър Шумналиев

Сагата с бетона по морето е заложена дълбоко в инвестиционните гърди. Обществото настръхна – за кой ли път! - от наглостта на строителните лакомници. Задейства мораториум на правителството. Ден до пладне. Защото е ясно, че вложителят ще спечели делата в съда. Магистратите обслужват закона, а не живота. Както стори ВАС с решението за Банско. От сто извора докара аргументи, за да запуши сто извора живот. Туризъм, поминък, инфраструктура, по-привлекателен имидж на курорта. Всуе!

Медиите, пазителите на природата, разни неправителствени организации се вторачват в крайния продукт – когато бетоновозите нагазят крайбрежната ивица. Проблемът не е защо строят, а кой им е позволил. Ето къде е заложено злото, ето откъде се захранва безобразието. В душата на държавния чиновник!
Кметът на Созопол обяви преди време: Не пишете за дюните, те са златната кокошка на града.

Изглежда, кокошката е в главата му, там е пологът за златни яйца. Както и в цялата конструкция на административния апарат. Това са десетки експерти, архитекти, риосовци и матросовци на личния интерес. Някога Солунската митница беше блян. Днес е достатъчно да си техниче в кметството на Несебър. Ако си там и ако работиш по правилата на вишегласието, не ти трябва Солунската митница. Трябва ти умение да намираш вратичките на закона.

Това съсловие удобно се крие зад анонимността. Не поема отговорност – има рубеж. Никой не може да ги призове, да ги изтъпани пред публичността, да ги качи в едно от блюдата на Темида – нормативният документ, приет от висшата интелектуална институция на държавата, наречена парламент, не позволява да се съди колективният орган. А частният интерес, далаверата на началник-отдела, на техническите служби и други позволяващи винаги може да се скрие в колективния орган.

Чиновникът без име, но с известна банкова сметка обслужва строителната мафия, защото съзнава, че ако откаже, ще бъде пратен в мазето. Чиновникът дава информация за правното състояние на терена например, срещу което получава семки и бонбонки. Така информационното обслужване по всички линии до издаването на строителна виза се превръща в Солунската митница без проблем: веригата се самозащитава, от техничето до кмета работи стройна организация. Нарича се система за собствено обогатяване за сметка на природата и на обществото. Най-много поредният мастодонт на първа линия да предизвика журналистически шум, малко фойерверки, няколко репортажа по националните телевизии, няколко обещания за проверки. Времето лекува далаверата.

Още като се наливаха основите на хотела на Георги Илиев „Дюн” на пясъка на Слънчев бряг, на двайсет метра от водата, журналисти надуха тръбата. Последваха репортажи, а хубавецът Георги Илиев си навири шапката. Макар и гръмнат в челото, никой не успя да гръмне машината: тя продължи да работи. Октоподът смени господаря, но нравът – не.

Тогавашният главен прокурор разпореди проверка. Зам. окръжната прокурорка на Бургас докара от сто извора аргументи. И обяви, че строежът е законен. Защото служителката на правото е в пипалата на октопода. Октоподът знае домашния ѝ адрес, знае по кои улици децата ѝ отиват на училище. Знае много. Борис Велчев, от стара коза яре, назначи друга проверка – командирова прокурори от Видин, Враца, Монтана. Те категорично – и правно аргументирано – обявиха, че строежът е незаконен. Е, и? Хотелът и още два други обекта си стърчат на плажа до ден днешен. Няма сила, ни управленска воля те да бъдат премахнати. Защото октоподът има собствена машина – лична прокуратура, полиция, наказателни отряди, информационни ядра от вътрешността на властта. Изливането на бетона е само крайната гара. Видимата. Преди нея влакът с парите и тежковъоръжените чиновници тръгва от някое министерство, за да се превози до някое кметство. Затова бетонът ще шества. Защото си има държава.

Текстът е публикуван в брой 6 /2019 г. на списание "Икономист" от 8 февруари, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit