Производителите на смартфони отвръщат на удара

iconomist
iconomist / 10 February 2019 19:22 >
Производителите на смартфони отвръщат на удара
Лоша година за производителите на смартфони се оказа 2018 г. – 4% спад на продажбите, първи в историята на тази индустрия. И ако инвеститорите са притеснени, а анализаторите откриват добра тенденция в насищането на пазара, големите вече са готови с предложенията, на които се надяват отново да обърнат ситуацията в своя полза.

Apple – 3D камера
От 2020 г. Аpple ще използва 3D камери в смартфоните си, информира Bloomberg. Целта на компанията е по този начин да си спечели важно предимство пред моделите с Android.

Вниманието е фокусирано върху камерите още при тазгодишните модели на Apple. Анализаторите очакват наследникът на iPhone Xs Max да е оборудван с тройна задна камера. Премиерата на модела ще е през есента, а интеграцията на тройна задна камера ще позволи на потребителите да улавят повече светлина, да имат по-добра система за цифрово и оптично приложение, както и по-широки зрителни ъгли.

Тази характеристика ще е достъпна единствено в премиум версията на смартфона, който ще наследи iPhone Xs Max. Актуализираните версии на iPhone Xs и iPhone Xr ще продължат да залагат на два камера-сензора в задната част, съобщават специализирани издания.

Компанията разработва множество допълнителни функции, с които да извлече максимума от камерите. Преминаването към 3D сензори ще позволи на устройствата да използват лазери, за да създават триизмерно копие на заобикалящата ги среда – характеристика, походяща за приложения с добавена реалност. Важна разлика е, че тази камера ще има обхват на действие от приблизително 5 метра спрямо 50 сантиметра при сегашните TrueDepth камери.

Huawei – OLED дисплеи
На гребена на растящата популярност, Huawei не крият амбициозните си планове да изпреварят Samsung по продажби на смартфони (корейският гигант вече заяви, че продажбите през последното тримесечие м.г. са по-слаби от очакваните).

Ключово значение за стратегията на китайската компания ще има премиерата на флагманите Huawei P30 и P30 Pro. Според наличните до момента информации за подобренията първата характеристика, на която се набляга, е, че и двата модела ще са оборудвани с OLED дисплеи.

Основната разлика с LCD екрана, който се използва в P20, ще е големината на екрана. Стандартната версия ще е с 6,1-инчов диагонал, а Pro моделът ще е с 6,5-инчов дисплей. Според спекулациите има голяма вероятност моделите да имат различно съотношение на екрана.

Другата очаквана иновация за Huawei е вграждането на сензорите за пръстов отпечатък в дисплеите. Смартфоните ще бъдат оборудвани и с 3.5-мм аудиожак, което ще се хареса на доста потребители.

Основен акцент в смартфоните на китайския производител остават камерите. Очаква се базовият модел Huawei P30 да предложи същата тройна задна камера като на Mate 20 Pro, със сензор Sony IMX600. P30 Pro ще има общо три сензора, като прогнозите са за различен дизайн и впечатляващи възможности за оптичен зуум. Двата смартфона ще се захранват от Huawei Kirin 980 процесор, който е допълнен от 8GB RAM при P30 и 12GB RAМ при P30 Pro.

Samsung – предни камери в дисплея
От трите големи първи пазара ще тества Samsung с премиерата на 20 февруари на Galaxy S10. С наближаването й спекулациите се увеличават, а популярни блогове вече публикуват снимки.

Според кадрите в блога на Роланд Куандт Galaxy S10 и Galaxy S10+ ще имат предни камери, вградени в дисплея. Сензорите ще са разположени в горния десен ъгъл на екрана.

Galaxy S10 ще има една селфи камера, докато Galaxy S10+ ще предложи два сензора в предната част, съобщава WinFuture.de. Другата съществена разлика между устройствата ще са размерите – Galaxy S10 ще е с 6,1-инчов дисплей, докато Galaxy S10+ ще е от 6,4 инча. Извън това дизайнът и на двата модела смартфони е доста идентичен и също включва тройни задни камери, които са разположени хоризонтално и са допълнени от LED светкавица. На гърба има и сензор за сърдечния ритъм.

На снимките не се вижда сензор за пръстов отпечатък, което според експертите е доказателство, че този компонент също ще е вграден в екрана.

Текстът е публикуван в брой 6/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit