Идеи, които променят мирогледа

В два последователни броя сп. "BBC Знание" представя 7 радикални идеи, които в последните години променят мирогледа ни и възприятията по ключови за човек теми

iconomist
iconomist / 10 February 2019 18:22 >
Идеи, които променят мирогледа
Харесва ни да ни лъжат
Светкавичното разпространение на фалшиви новини може да се обясни с неутолимата ни жажда за нещо ново

Д-р Кристиан Джарет

Марк Твен казва, че лъжата ще обиколи половината свят, докато истината си обуе обувките. Всъщност това само по себе си е лъжа, Твен вероятно никога не е казвал нещо подобно, а източникът на цитата остава неясен. Но новите проучвания на разпространението на (дез)информацията в социалните мрежи показват, че лъжите се разпространяват по-бързо от фактите и това най-вероятно е свързано с жаждата ни за нещо ново.

В изследване, публикувано в списание Science в началото на 2018 г., трима учени от Масачузетския технологичен институт (МТИ) анализирали около 126 000 истории, достигнали до близо 3 милиона души в социалните мрежи между 2006 г. и 2017 г. Важното е, че тези истории са били окачествени като верни или фалшиви от шест уебсайта, проверяващи факти, включително snopes.com и factcheck.org. Чрез сравняване на постовете изследователите установили, че лъжите се разпространяват по-бързо и в по-широк кръг от истината. Постовете с истински факти например рядко стигали до повече от 1000 души, докато най-популярните фалшиви новини били прочетени от над 100 000 души. Лъжите били рипоствани 70 % повече от истината, а на постовете с факти било нужно шест пъти повече време, за да достигнат до 1500 души.

Едно от възможните обяснения за разпространението на фалшива информация е, че лъжите се появявали на стените на по-популярни и активни потребители. Но изследователите открили, че това е само едната страна на медала – типичният потребител, разпространяващ лъжи, обикновено имал малко последователи и не бил кой знае колко активен. Вината не може да бъде хвърлена върху ботовете (автоматични акаунти) – резултатите не се променили дори след повторен анализ с изключване на ботовете.

Защо фалшивите новини се споделят с такава лекота? Чрез анализ на съдържанието на постовете учените от МТИ установили, че лъжите изглеждат по-интересни от истината. Освен това лъжите по-лесно предизвиквали емоционална реакция – отговорите често съдържали думи, изразяващи изненада или отвращение.

"Добре известно е, че човешкото внимание се привлича от новото… то насърчава споделянето на информация не само защото е по-интересна и полезна и смятаме, че приятелите ни ще я оценят, а и защото така препратилият новината повишава социалния си статут, тъй като е на гребена на вълната или има достъп до уникална "вътрешна информация" – обяснява проф. Синан Арал, водещ на изследването." Така че лъжите не само предизвикват емоционална реакция, но и споделянето им ни кара да се чувстваме по-добре.

Изследването не се занимава конкретно с въпроса защо толкова много хора се подвеждат по лъжите. Ако знаехме, че нещата, които споделяме, са фалшиви новини, вероятно не бихме го правили толкова често. Уви, десетилетията на психологически проучвания показват, че ние просто не сме особено добри в преценяването на информацията. Не обичаме да се замисляме по-задълбочено, минаваме направо към заключенията и се влияем от странични фактори, като да речем колко лесно е да разберем дадено твърдение, колко популярно е то и дали подкрепя предразсъдъците ни.

Така че, който и да е казал, че лъжата пътува бързо, е бил прав. Сега ни остава да намерим начин да я спрем.

Д-р Кристиан Джарет е специалист по психология и автор на книгата "Големите митове за мозъка".

---

Числото, което държи Вселената, се променя
Една от константите във Вселената май няма да се окаже константа. Експеримент в търсенето на отговори може да ни помогне най-накрая да създадем Теорията на всичко…

Маркъс Чоун

Първото изречение в "Посредникът" на Л. П. Хартли е: "Миналото е далечна страна, там всичко става по друг начин". Но подобно твърдение е направено и от група астрономи. От 20 години те предполагат, че законите на физиката в ранната Вселена са били различни от днешните. През следващите няколко години ново поколение астрономически инструменти ще подложат това спорно твърдение на изпитание. Смята се, че се е променила Константата на тънката структура.

Тя се обозначава с алфа и определя силата на взаимодействието между електрически заредени частици и фотоните. Това взаимодействие е източникът на електромагнетизъм и затова управлява електромагнитните сили. Алфа е жизненоважна за нашето съществуване. Ако стойността ѝ беше по-малка, електромагнитните сили щяха да са твърде слаби, за да задържат молекулите на живота заедно. Ако пък алфа беше по-голяма, протоните в Слънцето щяха да се отблъскват толкова яростно, че никога нямаше да се съединят в първата стъпка от веригата ядрени реакции, генериращи слънчевата светлина. Освен това звездните атомни събития никога не биха довели до създаване на тежки елементи като въглерод, кислород и желязо.

Алфа е безразмерна величина, а изчислената ѝ стойност е 1/137, 035999679 (94). Но тъй като никой няма идея дали алфа би могла да е различна, преди две десетилетия проф. Джон Уеб и колегите му от университета на Нови Южен Уелс решил да разберат чрез наблюдения на квазари. Квазарите са ярките ядра на новите галактики. За да стигне светлината им до нас, е било нужно толкова много време, че реално ни дават поглед към зората на времето. При пътуването си към Земята част от светлината се абсорбира от облаци водород. Дължината на вълната при това потъмняване зависи от алфа в конкретния момент на съществуване на облаците в космическата ера. Екипът на Уеб открил, че преди повече от 10 милиарда години алфа е била няколко милионни части по-малка, отколкото е днес.

Учените разширили изследванията и смятат, че алфа е различна в пространството и времето, като вариациите във времето се увеличават, колкото по-назад се връщате. Критиците обаче опонират, че резултатите се дължат на неверни инструменти и грешки в анализа на данни.

Едно нещо е ясно: стандартният модел във физиката на елементарните частици е опорочен. Стойността на алфа е условна, но такива са и стойностите на други фундаментални сили, както и масите на елементарните частици. Така обаче във Вселената не се получава равенство между маса и енергия и се говори за "тъмна енергия" и "тъмна материя", чиято идентичност е неизвестна и за тях няма теория. "Физиците искат отчаяно да намерят наблюдение, което противоречи на настоящите теории и така показва, че има по-цялостни, по-добри теории – казва Уеб. – Различните стойности на алфа са може би тъкмо такова наблюдение."

Уеб възлага големи надежди на нов спектрограф, който ще бъде прикрепен към един от телескопите на много големия телескоп в Чили. Той би подобрил точността на изследванията и ще намали грешките от инструментите. "Надявам се, че след няколко години ще знаем дали стойността на алфа варира – казва Уеб. – Тогава ще мога да се заема с нещо друго."

Как се е справял през всичките тези години? "Е, бирата "Лондонс Прайд" на "Фулърс" помага" – смее се той.

Маркъс Чоун е автор на книгата "Възходът на гравитацията".

Текстът е публикуван в брой 6/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit