В Задар морето свири на хармоника

Бял пясък и тюркоазени води, водопади и езера, Античност и Средновековие, вино и дантела примамват туристите в Северна Далмация

iconomist
iconomist / 10 February 2019 16:21 >
В Задар морето свири на хармоника
Мечтаете ли за море в Хърватия това лято? Преди да се втурнете на лов за самолетни билети за Дубровник, погледнете встрани, за да не изпуснете Задар. Срещу тълпите от туристи местните жители в Дубровник организираха не един и два протеста. Миналия август само в един ден бе достигнат рекорд от 10 388 купени билета за крепостта. А в Задар ще може да се разхождате по тихи, застлани с мрамор улички, да се печете на плажове, на които хвърлят сянка борове, да плажувате на екзотични островчета, до които стигате с кокетни кораби. А и цените определено са по-ниски от дубровнишките.

През 1964 г. филмовият режисьор Алфред Хичкок буквално бе изумен от наситеночервения залез над морето на Задар. Той го описва като „най-красивият залез на света”, но така и не успява да заснеме филм там. Всъщност най-доброто място за наблюдаване на залеза с напитка в ръка е бар "Бразилия", намиращ се непосредствено до друга атракция – Дискът на слънцето.

Дискът на слънцето и морската хармоника
За да отпразнува тези магнетични залези, известният хърватски архитект Никола Башич решава да построи т.нар. Диск на слънцето на ръба на пристанището на Задар. 22-метровият диск денем поглъща соларни лъчи, а вечер заслепява туристите с разноцветни лъчи и се превръща в дансинг на открито. Върху него по-малки дискове представят планетите от Слънчевата система и също така излъчват светлина с цветовете на дъгата. За в бъдеще тази забележителност ще стане дори още по-внушителна, защото в момента се обсъждат планове как дискът да бъде реновиран и да стане интерактивен и лъчите да могат да копират движенията на вашия танц.

Съвсем близо до Диска на слънцето морето на Задар свири на огромна хармоника, която местните наричат Морски огън. Става въпрос за артинсталация, създадена през 2005 г. отново от Никола Башич, за която той получава и няколко международни награди за урбанизъм. Музиката всъщност се получава от 35 метални тръби, разположени под водата. Те са скрити в стълбите, които слизат към морето, и използват силата на вълните и въздуха, за да създават различни мелодии, които изумяват туристите. Една от идеите, по които се работи, е светлините, изскачащи от Диска на слънцето, да са в такт с мелодиите от хармониката.

Приказни плажове, острови и водопади
След кратко пътуване с ферибот от Задар ще стигнете до плажа Сахарун, един от най-добрите в Хърватия. Неговият бял пясък е необичаен за страната, а във водата край него плават дълбоки тюркоазени оттенъци. Когато човек е там, трудно може да повярва, че всъщност не е на Карибите. Наред с това, извън юли и август, наистина няма много хора. Така че може тотално да му се насладите.

Районът на Задар е малко по-широк от тънката ивица земя зад Дубровник. Три национални парка – Пакленица, Плитвишки езера и Кърка, са разположени между кристално чистото Адриатическо море и тъмната планина Велебит и предлагат на туристите скално катерене и плуване край водопади. В Пакленица особено ценни са горските масиви от бук и черен бор. Паркът е получил името си от названието на смолата на черния бор (паклина). В миналото населението я използвало за направа на лодки, при строежа на къщи и др. Впечатляващи са каньоните Малка и Голяма Пакленица (Mala Paklenica и Velika Paklenica). Районът на Плитвишките езера е в списъка на ЮНЕСКО на световното природно наследство. Негов основен феномен е особеният начин на създаване на шуплестия варовик, а освен това при образуване на варовикова кора върху подводната растителност, в местата на преливане на водата възникват естествени бентове, от които долината на река Корана се преобразява в каскада от 16 стъпаловидно подредени проточни езера.

Струва си специално внимание да се отдели на националния парк „Кърка”, по протежението на едноименната река, който е на малко повече от час от Задар и е с площ 109 кв. км. Самата река е дълга 72 км и през 2/3 от дължината си преминава през варовиков каньон с дълбочина над 220 м, проправяйки си път към устието си на Адриатическия бряг. В границите на парка попадат седем големи каскадни водопада. Най-величественият от всички е Скрадински Бук с височина 37,5 м.

Древност, вино и дантела
Предпочитате римската, византийската или венецианската архитектура? Задар има впечатляващи образци от всяка от тях. Старият град е отделен на полуостров и е обграден с крепостни стени. Сред основни исторически забележителности в града са римският площад и университетът, основан още през 1396 г., и над 30 църкви. Туристическа атракция са венецианската кула с кладенците около нея, колоните на Римския форум от I в. пр.н.е., впечатляващите стени на градската порта, пазена от венециански лъв.

Камъните от Римския форум са използвани за строителство на намиращата се в съседство ротонда „Св. Донат” от IX век, изградена във византийски стил. Заради прекрасната й акустика в нея често се свири класическа музика. Катедралата на Задар – „Св. Анастасия” от XII век, е също толкова привлекателна с трите си красиви портала и с камбанария, от която се разкрива приказна гледка.

Вино се произвежда в Хърватия от хиляди години. Първо от илирите, после от гърците и римляните. Хърватските бели вина са популярни, а Задар се намира на границата между двата региона с добри лозя на Далмация – Истрия и Кварнер. Ценителите задължително трябва да посетят „Ла Бодега”, винарска изба и бар на главната алея. Тя предлага огромно разнообразие от славянски, хърватски крайбрежни и истрийски вина, придружени от парти звук.

За едно незабравимо преживяване вземете кратка разходка с лодкарите, които отвеждат туристите от главното пристанище на града до Стария град. Като алтернатива можете да се разходите до градския пазар, той има славата на един от най-големите и най-добри в Далмация. Жените там продават домашни дантелени покривки и плочи от солено сирене.

Такъв е Задар – скритото туристическо бижу в сянката на Дубровник, което може да откриете точно това лято.

Текстът е публикуван в брой 6/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit