Българският пробив в световните ски

Алберт Попов се цели в първите места

Яна Касова
Яна Касова / 10 February 2019 14:21 >
Българският пробив в световните ски
постижение: Алберт Попов записа две рекордни класирания за Световната купа в рамките на три дни
"Първото място винаги ме тормози, докато не го стигна, няма да се спра", Това е целта на сензацията на сезона в най-елитния тур на алпийските скиори – Световната купа. Или с други думи, Алберт Попов. 21-годишният българин изуми конкурентите си със страхотни класирания в края на януари. На два поредни старта в слалома Попов се нареди на девето (Кицбюел) и шесто място (Шладминг), като на двата старта той показа отлична тактическа и психологическа подготовка.

А силното представяне на Алберт Попов в Световната купа му помогна да се изкачи до 20-о място в дисциплината слалом. Българинът има актив от 95 точки след девет от общо 12 старта, планирани в дисциплината.

Потомствен скиор
Не само Алберт е отличен скиор в семейството. Майката Мартина е в елита ни преди години, а преди да блесне талантът на сина ѝ, и сестра му Александра има обещаваща кариера. Тя беше в националния отбор, но травма на гръбнака я принуди да прекрати спортната си кариера. Алберт има още две сестри – близначките Адел и Виолета. Те са на 5 години, но също вече карат ски.
Аби, както го наричат близките му, е 49-и по спечелени пари от наградни фондове този сезон. Той е спечелил близо 12 000 швейцарски франка, от тях 5800 след слалома в Шладминг. Лидер по този показател е Марсел Хиршер с над 500 000 швейцарски франка.

За историята
Иначе класиранията на Попов в Кицбюел и Шладминг са повече от исторически. За последно българин беше влизал в Топ 10 на Световната купа в алпийските ски преди 34 г. Тогава беше ерата на Петър Попангелов, който има в 37-те си състезания за Световната купа през 70-те и 80-те години на миналия век едно първо, шест втори и четири трети места.

Според самия Попангелов успехите на Попов идват закономерно с развитието на таланта му.

"Доста е напреднал. В самата техника доста е доближил до Топ 20. От една страна, това е самочувствие, но по-добре да се подценяваш, отколкото да се надценяваш, защото е малко опасно. Той трябва да разбере какво още му трябва, да гони рутината и най-вече да поддържа формата си“, коментира Попангелов, като обясни, че във втори манш често скиори с голяма рутина не могат да овладеят нервите си и губят, а Алберт съхранява карането си. - Той не кара нито рисковано, нито слабо. Даже Томба ми се обади и направи една комбинация между моето име и неговото – Попов Попангелов. Нещо от сорта на Петър Попов Ангелов. От двете имена беше направил една фамилия."

За трудностите
Преди да достигне до сладките моменти на успехите, Попов претърпя и трагедия. Едва 17-годишен, той попадна в тежка автомобилна катастрофа край Зьолден, в която загина треньорът на националния ни тим Драго Грубелник. Аби претърпя операция на глезена в Австрия и му бяха нужни месеци, за да се възстанови.

"Бях изключително притеснена как Алберт ще приеме случилото се. Той се държа много мъжки и здраво стъпил на земята. Единственото лошо е, че не можем да върнем Драго. Благодаря на Господ, че запази Алберт жив и той успя да се възстанови 100%. Със сигурност живее втори живот”, коментира майката на Аби – Мартина.

Година след катастрофата Попов стартира на първата си зимна олимпиада. В Пьончан софиянецът се нареди 28-и в гигантския слалом, но не успя да финишира в слалома. Две седмици по-късно Аби се окичи с бронзов медал в гигантския слалом от световното първенство за юноши в Давос (Швейцария).

А пробивът му в Световната купа е този сезон, след като още в Леви даде 20-о време в слалома, печелейки първите точки (11) след Попангелов.

Последва нов успех за Алберт, след като, стартирайки със 72-ри номер, той се нареди 16-и в Мадона ди Кампилио през декември. За да дойдат и рекордните класирания през януари.

Гледа го и Шварценегер
И Арнолд Шварценегер аплодира Алберт Попов. Терминатора беше в публиката в Кицбюел. Пред легендарния Арнолд и още 45 000 зрители българинът проби за първия си Топ 10 в Световната купа. За още по-доброто му представяне в Шладминг Попов беше приветстван от австрийския президент Александър ван дер Белен. На стадиона под пистата „Планай“ тогава имаше 50 000 души. След състезанието Аби бе поздравен лично от всеки един от асовете, а водещият немски алпиец Феликс Нойройтер го прегърна братски пред камерите
Попов от години е на режим постоянна подготовка – дали на сняг, или на летни тренировки. А в спомените на майката малкият Алберт е палав, сравнява го дори с динамит. Веднъж го хванали в кухнята в „Алеко“ секунди преди да взриви газова бутилка. Вече бил развъртял фитила, а запалката била в ръката му. Правил е опити и да наводни хижата. Още от 3-годишен семейството го води в планината с една цел – да я заобича. И оттогава негов треньор е Ивайло Борисов.

Още като тийнейджър Попов загатва, че ще бъде на топпозиции в света. През 2008 г. той е със сребро и бронз на най-голямото световно състезание за деца в словенския център "Скофия Лока". В неофициалното световно за деца – купа "Тополино", е пети. През 2012 и 2013 г. пък е №1 в слалома за купа "Тополино".

А състезателната тръпка идва покрай приятелите му на ски. Състезанията го увличат и амбицията да бъде все по-бърз идва от само себе си. Чувства се страхотно да кара на най-стръмните писти: "Когато има много адреналин, почти няма страх".

Целите
Следващата стъпка на Попов е световното първенство в Оре (Швеция), където на 17 февруари ще кара в коронната си дисциплина. До края на сезона има три слалома за Световната купа – в Стокхолм на 19 февруари, както и двата старта в Кранска гора (10 март) и Солдеу (17 март).

"В момента съм в страхотна форма, ще се опитаме да я поддържаме за световното, от което очаквам едно хубаво класиране, очаквам да нацеля формата. Това да е моят ден. Ще гледаме да си починем и да уцелим деня, коментира Попов. - Чувствам се супер, усещам, че това е моето място. Не се притеснявам, сред тези конкуренти се чувствам жив и съм готов за нови успехи. Към мен винаги е имало очаквания. Не се притеснявам, моите целите са високи, така че следвам ги и каквото стане. Мечтая за първото място. То винаги ми е в главата, винаги ме тормози. Докато не застана на първото място, няма да се спра. Давам най-доброто от себе си, винаги карам за медал."

Скиорът ще кара и в България – по време на гигантски слалом от Световната купа в Банско между 22 и 24 февруари.

"В гигантския слалом все още не ми се е получило. Там все още целта е топ 30. Може да очаквате подиум в Банско. Надявам се да стигна до подиум в Банско, каза Попов, който вече е в полезрението на големите звезди в алпийските ски. - Големите, въпреки че изглеждат доста гледащи отвисоко, се заглеждат, когато се появи млад талант. Ставаш интересен и идват да те поздравяват."

Текстът е публикуван в брой 6/2019 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit