Над 1500 лекарства са с прекратени разрешения от 2014 до 2017 година

Това роди "аптечен" туризъм, който крие рискове

iconomist
iconomist / 07 February 2019 17:27 >
Над 1500 лекарства са с прекратени разрешения от 2014 до 2017 година

1512 са прекратените разрешения за употреба на лекарства у нас по данни на Изпълнителната агенция за лекарства за периода между 2014 и 2017 година, съобщи БНР.

В момента 13 лекарства за пациенти с редки заболявания - на щитовидната жлеза и проблеми на растежа, както и за епилепсия, са с прекратена регистрация у нас и болните си ги закупуват от чужбина. За това алармираха от пациентските организации. Рисковете от това посочи Ваня Добрева - председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Как се снабдяват пациентите с лекарства за домашно лечение - чрез аптечен туризъм - те или техни близки пътуват до чужбина или техен близък им ги изпраща. Първо - в повечето страни се иска рецепта от местен лекар. Биха могли да станат много грешки, защото опаковката е на турски или на гръцки. Понякога лекарствата трябва да се транспортират при специален температурен режим, а няма как да помъкнеш хладилна чанта през митницата. Последният риск и проблем е с митницата, каза Добрева.

Липсата на лекарства в България и изтеглянето им е заради ниската им цена и ниската печалба за производителите.

Пациентските организации настояват Министерството на здравеопазването да предприеме мерки за това животоспасяващите медикаменти да се внасят в България.
Exit